Verdacht van 3 moorden

Vandaag komt Thijs H voor: dit is wat we nu van hem weten

16 augustus 2019 05:55 Aangepast: 16 augustus 2019 08:53
Een foto van de verdachte Thijs H. Beeld © Politie

Vandaag behandelt de rechtbank in Maastricht de rechtszaak tegen de van drie moorden verdachte Thijs H. Hoewel de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld, moet H. wel aanwezig zijn in de rechtszaal.

Het gaat om een pro-formazitting, waarbij alleen wordt gesproken over de stand van het onderzoek, de voorlopige hechtenis en de verdere planning. De 27-jarige Hagenaar wordt verdacht van het plegen van drie moorden. Wat weten we tot nu toe van de zaak?

Eerste slachtoffer op 4 mei

De eerste moord waar Thijs H. van verdacht wordt, is gepleegd in de Scheveningse Bosjes op 4 mei, waarbij de 56-jarige Etsuko om het leven komt. De van oorsprong Japanse vrouw verliet die dag om 14.30 uur haar huis in het Stadhoudersplantsoen in Den Haag om haar twee honden uit te laten. Om 15.40 uur wordt haar lichaam vlak bij het World Forum The Hague gevonden, ze is vermoedelijk neergestoken.

De 56-jarige vrouw die dood werd aangetroffen in de Scheveningse Bosjes. De 56-jarige vrouw die dood werd aangetroffen in de Scheveningse Bosjes.

Twee slachtoffers op 7 mei

Drie dagen later, op 7 mei, worden op de Brunssummerheide bij Heerlen de 63-jarige Diny en een 68-jarige man vermoord. Een wandelaar vindt de twee slachtoffers, die ook allebei een rondje met hun hond aan het wandelen waren. De honden van alle slachtoffers bleven ongedeerd. 

De politie meldt in eerste instantie dat de vrouw op de Brunssummerheide is neergestoken, maar wijzigt dit later naar een geweldsmisdrijf. 

Reconstructie zaak-Thijs H.:

Wat gebeurde er precies begin mei? Dit is wat we tot nu toe weten over deze heftige zaak.

Bebloede handen en kleren

Die middag, op 7 mei, gaat Thijs H. om 17.15 uur naar de ggz-instelling Mondriaan in Maastricht. Daar komt hij met bebloede handen en kleren aan.

Hij vertelt de psychiater dat hij enkele uren op de Brunssumerheide heeft rondgezworven en dat gaf de psychiater geen goed gevoel. Thijs H. wordt op een gesloten afdeling geplaatst, maar de ggz-instelling ziet nog geen reden om justitie in te schakelen. 

Thijs H. ontsnapt uit ggz-instelling

Diezelfde avond nog, omstreeks 21.15 uur, blijkt Thijs H. te zijn ontsnapt door over een muur te klimmen via een stapel stoelen in de tuin. Om 23.30 uur wordt hij door zijn ouders teruggebracht naar de instelling. Zijn kleren zijn dan gewassen.

De volgende ochtend, op 8 mei, blijkt Thijs H. opnieuw te zijn ontsnapt. Hij heeft handig gebruik gemaakt van de chaos die in de kliniek ontstaat door een steekpartij waarbij andere cliënten zijn betrokken. De ggz-instelling neemt contact op met de officier van justitie zodra ze doorkrijgen dat Thijs H. is ontsnapt, om 'te voorkomen dat er meer slachtoffers zouden vallen'.

Thijs H. terwijl hij de Mondriaankliniek verlaat nadat hij het brandalarm had aangezet. Thijs H. terwijl hij de Mondriaankliniek verlaat nadat hij het brandalarm had aangezet.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat maakt iemand een seriemoordenaar? Thijs H. verdacht van drie moorden

Op 8 mei opgepakt

Op 8 mei deelt de politie de naam en foto van Thijs H. als verdachte van de drie moorden. De politie waarschuwt mensen om de man niet zelf te benaderen in verband met zijn mogelijk labiele geestelijke gesteldheid. 's Avonds wordt Thijs H. 'ergens langs de openbare weg' in Limburg aangehouden. De politie ontving in de dagen voor zijn aanhoudingen tientallen tips van getuigen uit Den Haag en Heerlen. 

Proces tot nu toe

Kort na de aanhouding van H. besluit de rechter-commissaris dat hij ter observatie moet worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Op 28 mei publiceert de rechtbank stukken waaruit blijkt dat H. de moorden ontkent

Beveiligingsbeelden ggz-instelling

De rechtbank besluit op 28 mei ook dat de beveiligingsbeelden die bij de ggz-instelling zijn gemaakt, aan het dossier mogen worden toegevoegd. Dat is belangrijk omdat op deze beelden onder meer te zien is welke kleren H. aan had toen hij werd teruggebracht naar de instelling. 

De ggz-kliniek Mondriaan weigert in eerste instantie de beelden vrij te geven vanwege het medisch beroepsgeheim, dat in de wet is vastgelegd. De rechter vindt in deze zaak echter dat het belang van de 'waarheidsvinding' belangrijker is dan het beroepsgeheim.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom zwegen behandelaars over Thijs H.? 'Beroepsgeheim weegt zwaarder'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore