Ga naar de inhoud
Hoe hoort het eigenlijk

Moet je aan de linker- of rechterkant van de weg hardlopen?

Beeld © Getty Images

Elke hardloper zal het zich weleens hebben afgevraagd: aan welke kant van de weg moet je rennen als er geen voet- en fietspad is? Regels zijn er niet, maar wat is het veiligst? We vroegen het aan Michel Butter, een van de beste hardlopers van Nederland, en andere experts.

Elk weekend kom je ze tegen buiten de bebouwde kom: renners aan beide kanten van de weg, die dezelfde kant op gaan. Dat vaak tot ergernis van andere verkeersdeelnemers, die tussen de lopers door moeten manoeuvreren. Waar bijna elke verkeersdeelnemer rechts moet aanhouden, mogen voetgangers en hardlopers het zelf weten. 

"Eigenlijk is het hetzelfde als lopen op een fietspad", zegt Marcel Kwant van Veilig Verkeer Nederland. "Daar moet je lopen waar het het veiligst is."

Ongelukken

De enige regel is dat hardlopers en wandelaars op de stoep moeten lopen. Is die er niet, dan moet je naar het fietspad. Als beide paden er niet zijn, dan kan je op de weg lopen, in de buurt van de berm. Dat kan rechts zijn, maar ook links. "Zover mogelijk aan de kant", zegt Kwant.

Het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) erkent dat er geen speciale verkeersregels zijn voor wandelen of hardlopen op de weg. "Er zijn niet veel ongelukken waar hardlopers of wandelaars bij betrokken zijn, dus het is niet een probleem waar regels voor nodig zijn", zegt Ragnhild Davidse.

Butter
Lees ook:
Butter pakt marathontitel in Amsterdam

Voorkeur voor rechts lopen

Michel Butter is een van de beste hardlopers van Nederland. Hij traint op dit moment voor de marathon in New York, begin november. Een expert in het lopen op de weg dus. "Ik loop nu 200 kilometer per week. Die loop ik buiten, op wegen, fiets- en voetpaden." Tijdens trainingen loopt hij gemiddeld zo'n 15 kilometer per uur.

Butter heeft een voorkeur voor de rechterkant van de weg. "Dat vind ik het handigst." Ook hij merkt dat er verwarring is over wat de regels zijn. "Laatst haalde ik een wat oudere man op de fiets in. Die zei: 'wat loop jij een lekker tempo! Maar je moet wel aan de linkerkant lopen. Dat moet.' Toen kregen we een heel gesprek, waarin ik hem uitlegde dat dat niet hoeft."

Butter komt zelf ook weleens onhandige situaties tegen omdat hij hardlopers tegemoet loopt die links lopen. "Laatst moest iemand helemaal de berm in omdat het te druk was op de weg."

Donker of mist

Toch maakt ook hij soms een uitzondering. "Als het echt donker is of heel erg mistig, ga ik links lopen. Dan vind ik het prettig om andere verkeersdeelnemers te zien aankomen. Je weet nooit hoe goed anderen kijken." Maar dat komt niet heel vaak voor, als fulltime atleet kan hij gewoon overdag lopen.

Kwant van Veilig Verkeer Nederland adviseert bij donker of mist duidelijk zichtbare kleding te dragen, eventueel met reflectie. Hij wil zich niet uitspreken voor een bepaalde kant van de weg. "Loop waar het het veiligst is."

Kan
Lees ook:
Kan iedereen hardlopen? 'Er komt veel meer bij kijken dan een mooi trainingspakje'