Politieke moord

Gaat oud-minister Curaçao 30 jaar de cel in voor opdracht moord op politicus Wiels?

15 augustus 2019 18:39 Aangepast: 16 augustus 2019 21:36
Een afbeelding ter nagedachtenis aan Helmin Wiels. Beeld © ANP

De rechtbank in Willemstad oordeelt vandaag of oud-minister van Financiën George Jamaloodin opdracht gaf voor de moord op de populaire politicus Helmin Wiels. Het OM eist 30 jaar cel tegen Jamaloodin. Hoe wordt er op het eiland over gedacht en hoe waarschijnlijk is een veroordeling? De Curaçaose journalist Yves Cooper legt het uit.

"De moord op Wiels vond plaats op zondag 5 mei 2013, Bevrijdingsdag in het Koninkrijk der Nederlanden", vertelt Cooper. "Zijn vijanden riepen het opnieuw uit tot Bevrijdingsdag: het was de dag dat ze bevrijd werden van Wiels."

Bluf en grote bek

Dat sentiment werd niet heel breed gedragen op het Caraïbische eiland. "Curaçao was geschokt door de moord", zegt Cooper. Wiels kwam op voor de arme bevolking. Hij verzette zich tegen de rijken en de Nederlanders op het eiland. Hij deed dat volgens Cooper in 'brasse taal'. "Van hem kwam de bekende uitspraak dat hij alle Nederlanders terug zou sturen in bodybags. Bluf en een grote bek was zijn handelsmerk."

Wiels was erg populair. Zijn partij was de grootste partij in de regering. "Hij was veruit de populairste politicus op het eiland. Zijn partij zat in de regering. Wiels had de premier kunnen zijn, maar had daar geen zin in."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moordenaar Wiels krijgt ook in hoger beroep levenslang

Documenten openbaren

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de uitspraken van Wiels op zaterdag 4 mei, de dag voor zijn dood, de directe aanleiding voor de moordopdracht. "De grote bek van Wiels heeft hem de das om gedaan", zegt Cooper.

"Wiels riep op een bijeenkomst die ook op de radio werd uitgezonden dat hij die maandag documenten openbaar zou maken over de gokindustrie. De kranten zouden daarover publiceren. Daar zou iedereen van schrikken. Dat zou heel erg groot nieuws bevatten."

Gokindustrie

Dat was volgens het OM tegen het zere been van Robbie Dos Santos, de gokkoning van Curaçao. Wiels was een tegenstander van online gokken. Volgens het OM vreesde Dos Santos dat zijn gokimperium zou instorten.

Dos Santos (nog steeds verdachte) en zijn halfbroer oud-minister George Jamaloodin zouden volgens het OM de opdracht voor de moord hebben gegeven en hebben betaald. Dat zou zijn gebeurd aan Burney F., die de schutter en chauffeur regelde.

Haast bij

"Dat moest snel gebeuren, voordat de documenten die maandag werden gepubliceerd. Vandaar dat het ook zo slecht was georganiseerd." Er werd een afspraak gemaakt met Wiels op het strand. Daar werd Wiels die zondag 5 mei op klaarlichte dag doodgeschoten.

"Het schrijnende is dat er helemaal geen documenten bleken te zijn", zegt Cooper. "Wiels had gewoon gebluft. Er was helemaal niets. Er werden nooit documenten gevonden."

Veroordelingen

Vorig jaar werd Burney F. veroordeeld tot 26 jaar voor het regelen van de moordenaar en voor drugshandel. In 2014 werd Elvis K. al veroordeeld tot levenslang voor verschillende moorden, waaronder die op Wiels.

Jamaloodin wordt beschuldigd van het geven van de opdracht voor de moord. Daarnaast wordt hij ook verdacht van het misbruik van overheidssubsidies en valsheid in geschrifte. Er is 30 jaar cel tegen hem geëist. Jamaloodin ontkent elke betrokkenheid. De zaak tegen Dos Santos is niet rond. Hij is - nog -niet aangeklaagd.

De rechtbank doet morgenavond om 20.00 uur Nederlandse tijd uitspraak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moordenaar Wiels kreeg 23.000 euro

Dun bewijs

"Dit is een van de zaken waar ik niet durf te zeggen hoe het vonnis zal uitvallen. Het OM had aanvankelijk een goede zaak. Maar tijdens de behandeling heeft de verdediging het het OM best moeilijk gemaakt. Maar ik gok toch dat de rechtbank in zijn uitspraak niet helemaal zal meegaan met de strafeis van het Openbaar Ministerie. Het bewijs voor het misbruik van subsidies en valsheid in geschrifte is wel duidelijk. Maar dat voor de opdracht tot de moord is nogal dun. Het bestaat vooral uit sms-verkeer."

De sms-berichten waren volgens de aanklagers allemaal in code. "Een bericht zoals 'de uniformen liggen klaar', zou 'de wapens liggen klaar' betekenen. Enzovoorts. Niet ijzersterk. En verder zijn er veel anonieme getuigen opgevoerd, van wie sommige aantoonbaar hebben gelogen. Als je het mij vraagt, wordt Jamaloodin niet tot 30 jaar veroordeeld. Ik denk dat hij 15 jaar krijgt."

De plek waar Helmin Wiels werd doodgeschoten. De plek waar Helmin Wiels werd doodgeschoten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore