Snoep na tranen

Pak niet altijd de fles als je baby huilt: 'Je creëert een emotie-eter'

15 augustus 2019 16:01 Aangepast: 15 augustus 2019 17:15
Beeld © iStock

Baby's huilen nou eenmaal, het hoort erbij. Maar de ene 'huil' is de andere niet. De reactie van sommige ouders als er tranen vloeien? Eten geven. En dat is lang niet altijd een goed idee.

Sterker nog: volgens recent onderzoek heeft die aanpak gevolgen voor de toekomst van het kind. Emoties zouden in de hersenen op die manier worden gekoppeld aan eten, met risico op overgewicht.

Huilen als communicatiemiddel

Eten is namelijk vaak helemaal niet waar de baby om vraagt als er wordt gehuild. "Huilen is het enige communicatiemiddel wat een baby heeft", zegt opvoeddeskundige Krista Okma. "Dat kan zijn omdat de baby zich verveelt, het warm of koud heeft, een pijntje heeft, wat dan ook."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Laat je kind lekker knoeien met zijn eten, dan lust hij later meer

En voor al die verschillende ongemakken, hebben baby'tjes verschillende 'huiltjes', zegt Okma. Haar advies: leer je baby goed kennen, dan kun je ongeveer nagaan wanneer hij honger heeft. "Aanwijzingen kunnen bijvoorbeeld zijn als ze smakkende geluidjes maken, of hun knuistjes in hun mond stoppen."

Leer je baby kennen

"De snelle oplossing is niet altijd de juiste", zegt ze. "Het kan best zo zijn dat de baby zijn of haar actieve moment van de dag heeft en zich verveelt. Dan is het misschien beter om plezier te maken of iets te doen waardoor de baby zich kan ontwikkelen. En als je twijfelt, vraag dan vooral advies aan een deskundige."

Okma wil ouders in ieder geval meegeven om te vertrouwen op hun eigen instinct. "Ga op je eigen gevoel af. Jij kent je baby het beste, ook al heb je hem nog niet lang."

Jong geleerd...

Marina van der Wal is ook opvoeddeskundige en voor haar klinkt het onderzoek zeer aannemelijk. "Het is een bevestiging van wat we al dachten. Kinderen troosten met een snoepje moet echt stoppen, op die manier kan het zijn dat je een emotie-eter aan het creëren bent."

Maar dat ouders de neiging hebben om te troosten met bijvoorbeeld een snoepje is niet vreemd. "Het is bij henzelf waarschijnlijk ook gebeurd. En als jij dat hebt geleerd, ga je dat zelf vaak ook doen."

Het gaat vaak over

Leer het soort huilen van je kind kennen, zegt ook Van der Wal. "Het zijn nuanceverschillen, die je gaat herkennen als je erop let." En daar zit in de huidige tijd ook de uitdaging. "Je moet focussen om dat te leren herkennen. Dat lukt niet als je bijvoorbeeld veel met je telefoon bezig bent."

En dan is er nog iets. Het is namelijk niet altijd erg voor een kind om tegenslagen mee te maken. Van der Wal: "Kinderen moeten leren dat het oké is om je even niet happy te voelen, en dat dat ook vaak weer over gaat. Heel veel dingen in het leven zijn tijdelijk, en hoeven niet te worden opgelost door een snoepje, of een hap eten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore