Experts waarschuwen

Invasie van ratten en muizen: 'Ze dringen je huis binnen en vreten zelfs je dekbed aan'

15 augustus 2019 14:19 Aangepast: 15 augustus 2019 15:56

Nederland moet zich opmaken voor een ongekende ratten- en muizenplaag, waarschuwen deskundigen. Op steeds meer plekken worden rattenplagen gemeld. "Ze zitten overal en dringen je huis binnen. Zo groot als halve katten zijn ze."

Willy Heikamp heeft al een paar jaar last van ratten in haar wijk in Schiedam. "Maar dit jaar.. Het is erger dan ooit", zegt ze resoluut. "Je hoeft maar met je voeten te stampen en ze duiken op." 

Brutale exemplaren dringen zelfs huizen binnen, zegt de Schiedamse. "Bij mij niet, ik heb een hond. Maar bij mijn buurvrouw hebben ze zelfs het dekbed aangevreten."

Alles geprobeerd

Hanneke Leijen uit het Brabantse Nistelrode strijdt ook al maanden tegen een hardnekkige rattenplaag in haar achtertuin. "Er zaten er zeker wel tien. Ze maken ondergrondse gangen en halen je hele tuin overhoop. Bang ben ik niet, maar het is een enorm smerig idee."

De Brabantse heeft alles geprobeerd. Bussen vol met gif. Rattenvallen. Gangen vol laten lopen met water. En zelfs het inhuren van speurhonden en fretten die de ratten vangen, maar niets hielp. "Totdat we nieuwe buren kregen en zij het gras maaiden op de plek waar veel onkruid stond. Waarschijnlijk zaten daar de nesten."

Gif, klemmen, speurhonden met fretten. Hanneke heeft alles geprobeerd om van de ratten af te komen. Gif, klemmen, speurhonden met fretten. Hanneke heeft alles geprobeerd om van de ratten af te komen.

Plaag wordt alleen maar groter

De overlast van muizen en ratten is een landelijk probleem en wordt alleen maar groter, waarschuwt Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen. "We krijgen nu al veel meldingen uit steden. Vooral in Nijmegen en Eindhoven is de overlast van ratten momenteel groot. In Eindhoven krijgen we veel meldingen binnen van de bruine en zwarte rat."

Meerburg verwacht dat de overlast alleen maar groeit. Want: "Mensen worden lakser met vuilnis en vanaf 2023 wordt het particulier gebruik van chemisch gif door de overheid verboden."

Daardoor moet sneller een professioneel bedrijf ingehuurd worden en dat kost al snel een paar honderd euro. "Mensen zullen dat minder snel doen en onderwijl fokken de dieren lekker door."

Landelijk beleid mist

Volgens Meerburg ontbreekt het aan een landelijke aanpak. "In 2014 heeft de Tweede Kamer besloten dat er vanuit het Rijk beleid en een landelijke aanpak moet komen voor deze problematiek."

Belangrijk daarin is meer voorlichting naar de burgers en meer onderzoek naar een goede aanpak. "Maar tot op heden is er niets gebeurd. De verantwoordelijkheid ligt nu bij de gemeenten."

Honderden euro's kwijt

En die gemeenten laten het vaak afweten, weten Hanneke en Willy. Omdat de ratten in Hannekes achtertuin zaten, moest ze alles zelf betalen. "Ik ben zeker honderden euro's kwijt geweest aan al dat gif en het inhuren van die speurhonden."

Bij Willy zitten de ratten veelal in plantsoenen van de gemeente. "De gemeente belooft van alles, maar doet weinig. Zo zouden struikjes vervangen worden door gras, zodat er minder afval in kan verdwijnen en deze plekken dus minder aantrekkelijk worden voor ratten. Maar het gebeurt niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Grote ratten- en muizenplaag dreigt in Nederland'

Inspecteurs onderzoeken schade door veldmuizen in een Fries weiland. Inspecteurs onderzoeken schade door veldmuizen in een Fries weiland.

De één zijn dood....

Niet iedereen baalt van de plagen. De explosie aan ratten zorgt voor goede tijden bij rattenbestrijder Kees-Jan van Dijk. Hij sjeest door de provincies om mensen in Gelderland en Overijssel van hun ratten en muizen af te krijgen.

"We zien de laatste tijd veel meer meldingen. Ik hoef niet bang te zijn dat ik zonder werk kom te zitten."

Ratten

Volgens Van Dijk komt de overlast ook omdat het afval minder vaak wordt opgehaald in gemeenten. "En omdat mensen meer scheiden worden afvalzakken met plastic vaker aan lantaarnpalen gehangen of op straat gezet. In die zakken zwerven vaak nog etensresten en daar komen de ratten op af."

Ziektes en branden

Volgens Bastiaan Meerburg van het adviescentrum Dierplagen zijn muizen en ratten niet alleen smerig, ze zijn ook gevaarlijk. "Ze kunnen allerlei ziektes veroorzaken. Zoals de ziekte van Weil. Ook knagen ze voedselvoorraden aan en knabbelen aan kabels. Kapotte kabels kunnen weer stalbranden veroorzaken."

Meerburg besluit: "Alle reden om dit probleem nu echt eens met elkaar serieus te nemen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore