Kwijtgeraakt

Blunder CBR: medische gegevens in dossiers van anderen

15 augustus 2019 05:40
Chaos bij het CBR.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft tientallen medische gegevens van mensen die hun rijbewijs wilden verlengen per ongeluk in digitale dossiers van anderen geplaatst. De gegevens kunnen niet meer worden teruggevonden.

Van 71 gevallen is bekend dat het mis is gegaan, meldt het AD. Onderzoeken van specialisten, formulieren van huisartsen, adresgegevens en burgerservicenummers werden aan de verkeerde dossiers toegevoegd. De fouten werden gemaakt in de maanden januari tot en met juni.

Meer gevallen

Het CBR erkent dat het om meer dan de 71 tot nu toe ontdekte gevallen kan gaan. 21 mensen die de medische gegevens van wildvreemden ontvingen trokken zelf aan de bel. In de overige gevallen ontdekte het CBR de fouten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Herkeuring rijbewijs gaat straks sneller: meer medisch experts bij CBR

De digitale procedure van het verwerken van medische gegevens zou volgens het CBR foutloos zijn, en de organisatie raadt mensen dan ook aan om die te gebruiken. Het kan misgaan als de oude methode wordt gebruikt. Soms worden medische gegevens nog per post opgestuurd, waarna ze worden ingescand. 

Oplopende wachttijden

Het CBR heeft al jaren moeite met het rijbewijsverlengingen van 75-plussers en mensen met een medische aandoening die van invloed kan zijn op de rijvaardigheid. Wachttijden lopen op, al is dat ook omdat de problemen bij het CBR bekend zijn en mensen hun aanvraag voor vernieuwing eerder indienen. Momenteel zitten 7000 mensen met een verlopen rijbewijs. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grove snelheidsovertredingen Diemen en Rotterdam: auto’s en rijbewijzen afgepakt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore