Ga naar de inhoud
Verbod op gif

'Grote ratten- en muizenplaag dreigt in Nederland'

Lopen de ratten straks in Nederland over straat?

Nederland krijgt over een paar jaar te maken met een serieuze ratten- en muizenplaag. Daarvoor waarschuwt het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen.

Oorzaak voor de aanstaande plaag zou het overheidsbesluit zijn om boeren en burgers het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen te verbieden. "Dit wordt een nog veel grotere calamiteit dan de eikenprocessierups", zegt de directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in De Telegraaf. "Helaas zal men het zich pas realiseren als de ratten en muizen over straat rennen."

Meer
Lees ook:
Meer honden vergiftigd door nieuw muizengif

Vanaf 2023 mag ratten- en muizengif niet meer vrij worden gebruikt. Volgens het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) schaden de middelen ook roofvogels. "Wij voeren slechts een Europese verordening uit", verklaart een woordvoerder van de organisatie. 

Stallen en schuren 

Buiten met ratten- en muizengif strooien was al verboden, maar vanaf 2023 is het gebruik van gifkorrels ook binnenshuis verboden. Dus ook in stallen en schuren. Wel mogen klemmen en vallen worden ingezet. Maar alleen professionele bestrijders kunnen straks nog gif gebruiken.

Volgens ongediertebestrijder Rentokil groeit de ratten- en muizenpopulatie in Nederland. De toename ligt niet alleen aan het verminderen van gifgebruik. "Het komt ook door de zachte winters. En dat mensen vaker op straat eten en voedsel laten slingeren, helpt evenmin", zegt een manager van het bedrijf. 

Boeren in oorlog met gigantische muizenplaag: 'Het is een grote gatenkaas'

02:04