'Ze zijn zwaar aangeslagen'

Advocaat Roelf B.: 'Hij heeft nog nooit een misdaad begaan'

14 augustus 2019 19:20 Aangepast: 14 augustus 2019 20:51
Roelf B.

Roelf B., de atleet die samen met zijn vriend in Hongarije vastzit op verdenking van drugshandel, heeft nog nooit een misdaad begaan. Dat zegt zijn Hongaarse advocaat Simon Gergő tegen RTL Nieuws. "Hij heeft geen strafblad en zijn gedrag is altijd uitstekend geweest."

Toch zit Roelf B., een sprinter die deel uitmaakte van het Nederlandse estafetteteam, nu vast. Hij wordt verdacht van drugsbezit en drugshandel op het Hongaarse festival Sziget. Volgens zijn advocaat Simon Gergő was het de eerste keer dat Roelf afreisde naar Hongarije voor het festival.

'Geld altijd op legale wijze verdiend'

Gergő laat ook weten dat B. zijn geld altijd op legale wijze heeft verdiend. "Hij heeft verschillende banen, heeft zich ingeschreven aan de universiteit, heeft een stabiele gezinssituatie en is een succesvolle sporter."

Simon Gergő, de advocaat van Roelf B. Simon Gergő, de advocaat van Roelf B.

Dat alles heeft de advocaat ook voorgelegd aan de rechtbank in de hoop dat B. het politieonderzoek in vrijheid mocht afwachten. De rechtbank besloot echter dat B. vast moet blijven zitten in Boedapest. "Mijn cliënt is niet blij met die beslissing, maar hij heeft het geaccepteerd."

'Hij probeert sterk te zijn'

B. zit in een cel met niet meer dan twee andere gevangenen, zegt Gergő. "Hij en zijn familie zijn zwaar aangeslagen, maar hij probeert zo sterk mogelijk te zijn en vol te houden." Toch gaat het naar omstandigheden goed met B., benadrukt Gergő.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Opgepakte drugsdealer festival Sziget is topatleet Roelf B.'

B. heeft nog geen bekentenis of uitgebreide verklaring afgelegd. Daarnaast zegt de advocaat van B. dat de politie heeft laten weten dat er misschien ook andere verdachten zijn in de drugszaak. "Het onderzoek is nog in volle gang."

5 tot 20 jaar gevangenisstraf

Volgens Gergő hangt B., als alles bewezen wordt, vijf tot twintig jaar cel boven het hoofd. 

Melinda Hegyesi, woordvoerder van de Hongaarse politie, zegt tegen RTL Nieuws dat er een zerotolerancebeleid is in Hongarije. "Je mag geen drugs gebruiken, hebben of verhandelen hier. Zodra de politie iets hoort over drugs, komen ze gelijk in actie. Op het Sziget-festival gelden dezelfde regels."

Nederlanders op Sziget: 'Papiertjes met 06-nummers slingerden overal rond'

Ondanks het zerotolerancebeleid in Hongarije wordt er veel drugs gebruikt op Sziget.

Op de eerste dag van het festival schakelde de beveiliging daarom al de politie in. "De twee jongens verkochten drugs vanuit hun tent. De politie is in actie gekomen en heeft de tent doorzocht. Toen is de drugsvondst gedaan en zijn de mannen gearresteerd."

Nog bijna 17 kilo drugs in auto

Later vond de politie ook de auto die bij de autosleutel hoorde die in het bezit was van de twee jongens. Daarin werd nog eens bijna 17 kilo aan verdovende middelen gevonden.

B. is samen met zijn advocaat in beroep gegaan tegen de aanklacht die nu tegen hem is ingediend. Dat beroep wordt nu onderzocht door een hogere rechtbank. B. blijft in ieder geval nog een maand langer vastzitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Politie vindt nog 17 kilo drugs in auto opgepakte Nederlander

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore