Verontwaardiging

Ophef na vrijspraak voor schoppen agent, rechtbank geeft uitleg

14 augustus 2019 18:44 Aangepast: 14 augustus 2019 18:46
Archieffoto. Beeld © ANP

De rechtbank in Rotterdam zag zich vandaag genoodzaakt om uitleg te geven over de vrijspraak van een man die een Rotterdamse wijkagent zou hebben geschopt en geslagen. De vrijspraak leidde tot grote verontwaardiging. Volgens de rechtbank was het niet zeker dat de man de dader was.

De agent werd in de rug geschopt en geslagen. "Daardoor kan niet met zekerheid worden vastgesteld dat het letsel en de pijn zijn veroorzaakt door het handelen van de verdachte." De rechtbank denkt dat de medeverdachte de aanvaller is geweest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wijkagent met gekneusde nier is verbijsterd dat dader vrijuit gaat

Medeverdachte

"Nu twijfel bestaat over het verband tussen het geweld door de verdachte en het gevolg voor de aangever, kan in dit geval geen veroordeling volgen en volgt vrijspraak."

Het wordt volgens de rechtbank 'op grond van het dossier meer dan waarschijnlijk geacht dat de medeverdachte de aangever in de rug heeft geschopt en geslagen'. De agent werd op 25 juli aangevallen toen hij probeerde te voorkomen dat een autobestuurder onder invloed van drank en lachgas de weg op zou gaan. Beide verdachten werden toen aangehouden.

Het Openbaar Ministerie liet eerder al weten in beroep te gaan tegen de vrijspraak.

Niets begrepen van vrijspraak

Het OM moet nog een vervolgingsbeslissing nemen over de medeverdachte. Hij mag in vrijheid een mogelijk proces afwachten.

Volgens wijkagent Rietveldt is er videobeeld van de aanval en heeft de verdachte bekend. Hij liet eerder al weten niets te snappen van de vrijspraak.

Zaterdag liet minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus via Twitter weten mee te leven met de agent. "Mag ik je uitnodigen om eind augustus bij mij langs te komen zodat je je volledige verhaal nog eens kan doen", vroeg de minister.

Rietveldt is op de uitnodiging ingegaan en ontmoet de minister later deze maand.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`