Ga naar de inhoud
Nederland

Streep door volledige nieuwbouwwijk vanwege stikstofvonnis

De aanleg van snelwegen zorgt voor meer stikstof, wat er weer voor zorgt dat sommige planten sneller groeien, waardoor andere planten verdwijnen. Beeld © ANP

De uitspraak van de Raad van State dat de overheidsregels voor stikstofuitstoot bij nieuwbouw niet door de beugel kunnen, heeft opnieuw gevolgen voor drie bouwprojecten. In Roermond gaat de bouw van een nieuwbouwwijk met 468 woningen niet door.

Alleen de drie huizen die al gebouwd zijn in het Melickerveld mogen blijven staan, de rest van de wijk komt er niet. Het is voor het eerst dat een nieuwbouwplan niet door mag gaan vanwege de uitspraak van de Raad van State, eind mei.

Streep door PAS

De hoogste bestuursrechter van ons land bepaalde dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in strijd is met Europese natuurbeschermingswetten. Het PAS werd gebruikt om vergunningen af te geven aan bouwprojecten die meer stikstofuitstoot tot gevolg zouden hebben.

Die vergunning kwam er als beloofd werd dat er maatregelen genomen zouden worden die op de lange termijn zouden zorgen voor minder stikstofuitstoot. Maar zo'n constructie is alleen toegestaan als bewezen is dat de uitstoot ook echt daalt. 

Uitspraak
Lees ook:
Uitspraak stikstofbeleid: vergunning grote wegenbouwprojecten onzeker

Lelystad Airport onzeker

Het gevolg van de uitspraak is dat honderden plannen van de rijksoverheid voor meer asfalt bij snelwegen, bescherming van dijken en de uitbreiding van vliegveld Lelystad onzeker zijn geworden. Het uitbreidingsplan voor de A27 en de A12 bij Utrecht is al afgekeurd. 

In de komende maanden bekijkt de Raad van State nog 16 grote projecten, waar het vonnis uit mei mogelijk invloed op heeft. 

Kleinere projecten

Het stikstofvonnis heeft ook grote gevolgen voor 1500 kleinere bouwprojecten, bleek al eerder uit een rondgang van RTL Nieuws. Gemeenten of boeren die bouwplannen hebben, zijn bang dat deze uiteindelijk niet voltooid mogen worden vanwege de uitspraak van de Raad van State en hebben veel bouwplannen daarom in de ijskast gezet.

1500
Lees ook:
1500 bouwprojecten op losse schroeven door stikstofuitspraak

Geen sportcentrum

En die angst lijkt terecht, afgaand op drie uitspraken van de Raad van State van vandaag. Behalve de nieuwbouw in Roermond schrapt de RvS ook de vergunningen voor een weg naar een industrieterrein in Boxtel en voor een trainingscentrum in Wageningen. 

Het was de bedoeling dat er een centrum voor innovatie en training op het gebied van sport, voeding en gezondheid zou komen in stadion Wageningse Berg, maar dit kan 'voorlopig' niet doorgaan. 

Omdat bij het beslissen over de vergunningen voor deze plannen gebruik is gemaakt van het vonnis van 29 mei, zijn de zaken 'vereenvoudigd afgedaan'. Dat betekent dat er geen zitting is geweest. 

Stikstofregels:
Lees ook:
Stikstofregels: zelfs de aanleg van een midgetgolfbaan kan niet meer