Ga naar de inhoud
Over de schreef

'Zoon van Halsema zat fout, maar dit doen tieners. Dat maakt ze geen crimineel'

Femke Halsema. Beeld © ANP

Tieners doen onbezonnen dingen, zonder goed over de gevolgen na te denken. Dat is niet goed, maar 'het hoort wel een beetje bij de leeftijd'. Dat zeggen deskundigen naar aanleiding van het nieuws over de aanhouding van de 15-jarige zoon van burgemeester Femke Halsema.

Nu naar buiten is gekomen dat de zoon van Femke Halsema vorige maand is opgepakt voor het bezit van een nepwapen nadat hij met een vriend een verlaten woonboot was binnengegaan, zijn er veel mensen die op Twitter laten weten wat zij allemaal deden toen ze vijftien waren. Het stelen van een mascara, fikkie stoken, dronken op een scooter: mensen delen massaal hun puberstreken. 

Absoluut geen crimineel

Volgens pedagoog Bas Levering heeft de zoon van Halsema een grens overtreden, maar maakt hem dit absoluut nog geen crimineel. "Dit soort dingen horen bij de leeftijd. Kinderen moeten leren wat hun grenzen zijn", zegt Levering.

"En dat leer je niet vanuit een  boekje. Je jeugd is er voor om grenzen te leren kennen en soms gaan jongeren daar overheen. Dat dit nu naar buiten komt omdat zijn moeder toevallig de burgemeester van Amsterdam is, is heel schadelijk. Deze jongen ligt onder een vergrootglas. Je zag dat vroeger ook in dorpen. Het kind van de dominee had zich te gedragen. Maar ieder kind is anders. Die zoon van Halsema schaamt zich waarschijnlijk rot."

Femke
Lees ook:
Femke Halsema reageert met brief op arrestatie zoon

Bekendheid van de ouder 

Veel mensen laten via sociale media weten het zielig te vinden voor de jongen. Marije Victoria noemt het 'kwalijk' op de Facebookpagina van RTL Nieuws.

"Dit zijn kwajongensstreken, het hoort erbij. Lullig, dat dit zo groot wordt gemaakt voor die jongen omdat zijn moeder deze functie heeft", zegt Marije. "Wegrennen voor de politie is niet handig. Maar kom op zeg, hij is 15 jaar en raakte in paniek."

Roelvinkjes

De bekende zanger Dries Roelvink weet er zelf alles van. Zijn zoon Dave kwam in de zomer van 2014 in het nieuws vanwege een juwelendiefstal.

Bij een uit de hand gelopen feestje in een Amsterdamse villa stal hij met een groep vrienden spullen ter waarde van zo'n 60.000 euro.

Keerzijde van de medaille

"Dat had hij met 14 gasten gedaan, maar alleen de naam van mijn zoon kwam je overal in het nieuws tegen. De rest van die lui werd niet bij naam en toenaam genoemd", zegt vader Roelvink vanaf zijn vakantieadres in Spanje.

De zanger begreep dat ook wel. "Natuurlijk snap ik dat de media het verhaal van Dave zo uitvergrootten. Dat is nu eenmaal de keerzijde van een BN'er zijn. "

Advocaat
Lees ook:
Advocaat ontkent woninginbraak door zoon Halsema: 'Boot was niet bewoonbaar'

Roelvink vervolgt: "Daarom ben ik al die maanden zijn perswoordvoerder geweest. Ik wilde niet dat Dave de pers te woord ging staan. Hij had daar overigens zelf ook geen zin in."  

Taakstraf

Voormalig jeugdrechtadvocaat Marije Jeltes stond veel tieners bij die met baldadigheden de wet overtraden. "Als ik dit zo lees dan kan de zoon van Halsema via de officier van justitie een taakstraf van 20 tot 60 uur krijgen. Hij hoeft niet voor de rechtbank te komen, maar krijgt wel een taakstraf en een strafblad. Of de jongen krijgt via bureau Halt een straf."

Jeltes zegt ook dat niet goed te praten valt als minderjarigen de wet overtreden. "Maar dat het gebeurt, is niet ongewoon. Daarom is het belangrijk om daar snel een passende straf op te laten volgen, zodat de tiener snel het effect van zijn handeling voelt. Halsema heeft er goed aan gedaan om stevig met haar zoon te praten. Maar dit hoort ook bij het puber zijn. Tieners gaan over het randje en experimenteren. Dit betekent echt niet dat we met een crimineel in de dop te maken hebben. De meesten jongeren die ik heb bijgestaan zijn prima terechtgekomen." 

Wat te doen?

Spreek je kind er op aan als hij iets verkeerds doet, adviseert ook pedagoog Levering. "Laat duidelijk weten dat het te gek voor woorden is wat er is gebeurd. Spreek je kind stevig toe. Maar wees niet bang dat je nu met een crimineel te maken hebt." 

Ook Dries Roelvink heeft er veel met zijn zoon Dave over gesproken. "Ik heb hem ook gezegd dat-ie een beetje moest oppassen met die groep vrienden. Op zo'n leeftijd kunnen vrienden heel bepalend zijn. Ik zag die gasten maar in mooie auto's rondrijden en ze hadden allerlei mobieltjes. Uiteindelijk is het allemaal weer op zijn pootjes terechtgekomen. Dave's ogen zijn snel geopend. Hij is daarna een dj-cursus gaan doen." 

Het
Lees ook:
Het dilemma van de puberouder: alcohol verbieden of niet?