Nieuwe wetgeving

Dwangmiddelen psychiatrische zorg: polsbandjes en houdgreep

14 augustus 2019 04:44 Aangepast: 14 augustus 2019 13:39
Een medewerker van een psychiatrische kliniek kijkt toe in de ontspanningsruimte. Beeld © ANP Foto

Er wordt steeds meer duidelijk over de vraag hoe en wanneer er in de zorg voor psychiatrische patiënten dwangmiddelen ingezet mogen worden.

Uit formulieren waarmee zorgaanbieders volgend jaar gaan werken, blijkt dat onder andere het blokkeren van een rolstoel, gebruik van polsbandjes als boeien of zelfs opsluiting, in uiterste gevallen geoorloofd is. Dat meldt het AD.

In de praktijk

Bekend was dat door nieuwe wetgeving weigerachtige patiënten met een psychische stoornis of verstandelijke beperking vanaf 1 januari tegen hun wil zorg kunnen krijgen. Nu wordt steeds meer duidelijk hoe dat er in de praktijk uit gaat zien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Gebruik isoleercel gegroeid bij kwart ggz-instellingen'

Cameratoezicht

Hulpverleners mogen patiënten volgens het AD in hun eigen huis stevig vastpakken of in de houdgreep nemen. Ook mag er cameratoezicht worden gehouden, mogen hulpverleners woonruimten doorzoeken op drugs of alcohol en mogen ze laptops van patiënten afpakken. De fysieke dwangmiddelen kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om vocht, voeding en medicatie toe te dienen. 

Bewindslieden Hugo de Jonge en Paul Blokhuis (Volksgezondheid) benadrukken dat dwang alleen in uiterste gevallen gehanteerd mag worden gebruikt. Het gaat dan om gevallen waarin een patiënt zichzelf of een ander ernstig benadeelt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vastgebonden psychiatrisch patiënten achter in busje verdronken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore