Ga naar de inhoud
Gepakt na achtervolging

Zoon (15) burgemeester Halsema gearresteerd na inbraak woonboot

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Beeld © ANP

De 15-jarige zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is vorige maand gearresteerd voor het bezit van een verboden nepwapen. De jongen werd in het weekend van 14 juli opgepakt na een achtervolging. Halsema reageert in een brief aan alle Amsterdammers.

De aanhouding werd vanochtend gemeld door De Telegraaf en is bevestigd door de woordvoerder van Halsema en advocaat Peter Plasman. De tiener was met een andere jongen op de vlucht omdat zij waren betrapt bij een inbraak op een woonboot langs een kade in Amsterdam. Na de arrestatie zou de politie op de woonboot twee messen hebben gevonden die de jeugdige verdachten kennelijk als wapen hadden meegenomen. Ook zou op de vluchtroute een alarmpistool zijn gevonden.

'Onder de pet'

Volgens De Telegraaf is er binnen kringen van politie en Openbaar Ministerie 'groot ongenoegen' omdat de aanhouding al weken 'onder de pet' wordt gehouden. Politiemensen zeggen volgens de krant van hogerhand opdracht te hebben gekregen om te zwijgen over het incident.

Femke
Lees ook:
Femke Halsema was trouwambtenaar op huwelijk Katja en Freek

Volgens de woordvoerder is van een doofpot absoluut geen sprake. "De burgemeester heeft juist meteen gezegd dat van een uitzonderingsbehandeling geen sprake kan zijn. Verder beschouwt de burgemeester het als een privékwestie."

Persoonsgegevens afgeschermd

Plasman erkent dat de politieleiding na de arrestaties de persoonsgegevens heeft afgeschermd in de politiesystemen. Ook geeft hij aan dat de zaak ter afhandeling aan een ander parket is overdragen. Dat gebeurde om belangenverstrengeling tegen te gaan.

"Het afschermen gebeurde om te voorkomen dat de privacy van de jongen in het geding zou komen, er wordt namelijk nog wel eens in de systemen geneusd", aldus Plasman. "Het feit dat de zaak aan een ander parket is overdragen bewijst al dat een doofpot niet aan de orde is."

'Puberaal gedrag'

De advocaat vindt de termen van inbraak en wapenbezit zwaar overtrokken: "Er is sprake van puberaal gedrag, niet meer dan dat. Hij is scholier en nooit eerder met de politie in aanraking geweest."

Rapport:
Lees ook:
Rapport: politie en gemeente Amsterdam maakten fouten rond Ajax - Juventus

Reactie Halsema: ging om lege woonboot en nepwapen

Halsema ontkent dat haar 15-jarige zoon een gewapende inbraak heeft gepleegd. Ook is volgens haar geen sprake van een doofpot. Dat schrijft ze in een brief aan alle Amsterdammers. Volgens Halsema was haar zoon samen met vriendjes aan het "klieren" en selfies aan het maken met een nepwapen. Uit verveling drongen zij een verlaten woonboot binnen en spoten ze brandblussers leeg.

"De politie is op de overlast afgekomen, mijn zoon is gaan rennen, heeft paniekerig het nepwapen weggegooid, is toen alsnog gestopt en ingerekend." Daarmee heeft hij de wet overtreden - hij had het nepwapen niet bij zich mogen hebben en hij had de verlaten boot niet mogen betreden - en daarvoor zal hij de gevolgen moeten dragen."

Halsema ontkent dat zij de politie zou hebben gevraagd de naam af te schermen. Wel hoopte ze dat "men discreet zou zijn omdat mijn functie mijn zoon kwetsbaar maakt voor publiciteit die hem jaren kan achtervolgen." De inbraak van half juli en de arrestatie van haar zoon heeft Halsema direct gemeld bij de gemeentesecretaris en het integriteitsbureau van de gemeente. "Omdat ik geen enkele verstrengeling wil laten ontstaan tussen mijn bezorgdheid als moeder en mijn verantwoordelijkheid als burgemeester."

Femke
Lees hier de volledige tekst van de brief:
Femke Halsema in brief: 'Mijn zoon heeft geen gewapende inbraak gepleegd'