Goedkoop

Voor een prikkie naar Lowlands, zo overleef je de regen

13 augustus 2019 19:00 Aangepast: 15 augustus 2019 15:25
Tien jaar geleden regende het ook hard. Beeld © ANP

Wie goedkoop naar Lowlands wil, moet nú z'n slag slaan. De snelle beslisser kan al voor 110 euro naar het muziekfestival in Biddinghuizen. Via de voorverkoop kostte een ticket 210 euro, maar door de weersverwachting gaan kaartjes op Ticketswap nu weg voor dumpprijzen.

Ja, het gaat regenen, maar zó slecht wordt het nou ook weer niet, zegt Martijn Dorrestein van Buienradar. Het glas is halfvol. Vrijdagavond kan er een bui vallen, maar 's middags laat de zon zich nog geregeld zien. Als het 's avonds gaat regenen, heb je de halve dag goed weer gehad.

Zaterdag is minder. "Dat wordt helaas een kletsnatte dag. Dan kun je beter een plek onder het tentzeil opzoeken", zegt Dorrestein. "Het gaat ook flink waaien. Kleed je warm aan, en zorg dat je droog blijft als het enigszins kan. Houd Buienradar goed in de gaten."

Zondag keert de zon weer terug. "Er valt dan nog een enkel buitje. Met 20 tot 21 graden is het wel kouder dan normaal voor de tijd van het jaar."

Regen in 2016. Regen in 2016.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maarten (45) bezocht alle edities van Lowlands: 'Ik word ieder jaar weer verrast'

Maarten van Hooft bezocht alle 26 voorgaande edities van Lowlands. Weer of geen weer, ook dit jaar is hij van de partij. Geconfronteerd met de weersverwachting toont hij zich niet echt onder de indruk. "Het is nou niet alsof het drie dagen op rij onophoudelijk gaat plenzen hè. Er valt af en toe een buitje."

Regenjas

Zorg dat je voldoende droge kleding meeneemt, graaf een geultje rond je tent en trek een regenjas aan, adviseert hij aan festivalgangers die nog niet zoveel ervaring hebben met regen. "Je weet dat het nat wordt, dus je bereid daarop voor."

Maarten verkiest een regenjas boven een poncho ("modieuzer en warmer") en draagt liever waterdichte wandelschoenen dan regenlaarzen ("daar gaan je voeten zo van stinken"). En beste muziekliefhebbers, laat jullie paraplu alsjeblieft thuis. "Een regenjas voorkomt dat je anderen het zicht ontneemt tijdens een optreden."

De buien duren hooguit een uurtje, zegt Maarten nog. "De huidige weersverwachting is niet dat je 24 uur in de fucking regen staat. Het is even schuilen dan weer naar buiten."

Bezoekers van LowLands 2016. Bezoekers van LowLands 2016.

Net zo optimistisch over het (niet al te beste) weer is festivalveteraan Stephan Okhuijsen. Ook hij staat voor zijn 27ste Lowlands en heeft in de loop der jaren alles meegemaakt, van hittegolf tot moessonregen. "Vroeger werd het nog wel eens modderig. Toen was het terrein nog niet geschikt voor grote hoeveelheden regen. Met soms moddergevechten tot gevolg. De laatste jaren zijn de voorzieningen een stuk beter."

In 2006 was het festivalterrein een modderpoel. In 2006 was het festivalterrein een modderpoel.

"Het voordeel van augustus is dat het maar buien zijn", zegt Stephan. "Dus we schuilen met z'n allen in een tent en gaan dan weer door. Een goede regenjas of poncho is bij deze weersverwachting wel aan te raden."

En mocht het dan toch slecht weer zijn, adviseert Stephan de bezoekers het optreden van zangeres Billie Eilish of De Staat. "Maar de regenverwachting is al naar beneden bijgesteld, dus eigenlijk verwacht ik dat het uiteindelijk wel goedkomt."

LowLands-bezoekers in 2001. LowLands-bezoekers in 2001.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kaarten Lowlands voor bijna helft van de prijs door slecht weer

RTL Nieuws / Mitch van Helvert

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore