Ga naar de inhoud
'Om te huilen'

Lachgas funest voor klimaat en milieu: '250 keer schadelijker dan CO2'

Een vrouw gebruikt lachgas. Beeld © ANP

Het gebruik van lachgas is slecht voor het milieu. Eén ballon met lachgas staat gelijk aan 15 kilometer autorijden of het verbranden van een liter benzine of diesel, heeft Milieudefensie berekend.

Het gas, dat vooral door jongeren wordt gebruikt voor een snelle kick, is volgens de milieuorganisatie 250 keer schadelijker voor het klimaat dan CO2.

'Om te huilen'

"Lachgas is om te huilen, voor het klimaat", zegt Bram van Liere van Milieudefensie. "Veel festivalgangers zijn bijvoorbeeld goed bezig door de trein te nemen of vegetarisch te eten. Jammer dat lachgaspatronen dan roet in het eten gooien." 

Volgens Van Liere neemt een gebruiker al snel vijf ballonnen lachgas op een festival, en dat is net zo schadelijk als 75 kilometer rijden met een auto. "Milieudefensie denkt dat heel veel mensen niet eens weten dat lachgas ons klimaat aantast."

'Meer
Lees meer
'Meer incidenten met lachgas in verkeer, jongeren zien risico niet'

Gevaarlijk in het verkeer

Veilig Verkeer Nederland (VVN) waarschuwde eerder voor de gevaren van lachgas in het verkeer. Uit cijfers van politie blijkt dat het aantal verkeersincidenten door toedoen van lachgas de laatste jaren fors is toegenomen. Tot juli dit jaar zijn er al 960 verkeersongelukken door lachgas geregistreerd. 

Gebruikers die het gas inhaleren, kunnen een tekort aan zuurstof krijgen en dat kan leiden tot bewusteloosheid.