Anoniem in graf

Vermoord, naakt gedumpt, maar niemand weet wie ze is: 'Deze begrafenis is keihard'

13 augustus 2019 06:30 Aangepast: 28 januari 2020 20:24
Archieffoto. Beeld © ANP

In de gemeente Terneuzen wordt vandaag een vermoorde vrouw begraven van wie niemand weet wie ze is. Ieder jaar verdwijnt een handjevol mensen anoniem in een graf. "Deze mensen krijgen een begrafenis van nog geen tien minuten. Keihard is het."

Een begrafenis zonder de aanwezigheid van familie of bekenden. Zonder rouwadvertentie. Geen laatste woorden, geen noot muziek en geen steen op het graf. De vrouw die vandaag in Terneuzen wordt begraven, werd in juni naakt gevonden. Doodgeschoten.

'Een laatste eer brengen'

"Het is keihard. Ik moet er niet aan denken om zo begraven te worden", zegt rechercheur Martine Jacobs die het politieonderzoek naar de onbekende vrouw leidt. "Ik werk al 12 jaar bij de recherche, maar dit is de eerste keer dat ik iemand begraaf waarvan we niet weten wie zij is."

De plek waar de vrouw werd gevonden. De plek waar de vrouw werd gevonden.

De gemeente Terneuzen organiseert de begrafenis van de vrouw tussen de 50 en 65 jaar omdat haar lichaam op grondgebied van die gemeente is gevonden (in Westdorpe). Voor de gemeente is het de eerste keer dat ze anoniem iemand moeten begraven. "Het is ook voor ons heel ingrijpend. De begrafenis is sober en duurt zo'n tien minuten. Maar we willen haar graag de laatste eer brengen", zegt een gemeentewoordvoerder.

"Er komt een lijkwagen met kist, de kist daalt af en dat is het dan." Naast de burgemeester, zullen ook enkele rechercheurs en de officier van justitie bij de begrafenis zijn. 

Helft door een misdrijf

Forensisch rechercheur Carina van Leeuwen doet onderzoek naar onbekende doden en heeft er in haar politiewerk ook mee te maken gehad. "De helft van de anonieme doden is omgekomen door een misdrijf", zegt ze.

"De andere helft is op een andere manier om het leven gekomen. Denk bijvoorbeeld aan drugsdoden of een buitenlandse toerist die in een gracht is gevallen. Maar het kan ook gaan om eenzame ouderen, of iemand die bewust anoniem uit het leven is gestapt."

Kippenvel

Volgens Van Leeuwen liggen in ons land tussen de 200 en 300 onbekende doden op begraafplaatsen. Van Leeuwen pleit voor veel meer aandacht voor deze mensen. "Van dat aantal krijg ik kippenvel. 300 mensen worden gemist door hun geliefden die nog iedere dag wachten op duidelijkheid."

De plek waar de vrouw werd gevonden. De plek waar de vrouw werd gevonden.

Wie is zij?

De onbekende vrouw in Terneuzen werd gevonden door een voorbijganger. Ze was doodgeschoten en in een weiland aan de Sint Anthoniekade gedumpt, vlak bij de Belgische grens.

Op de plek werd een vuilniszak met een opdruk in de Franse taal gevonden, die iets te maken zou hebben met het misdrijf.

Alles aan gedaan:

Volgens rechercheur Martine Jacobs is en wordt er nog altijd alles aan gedaan om de identiteit van de vrouw te achterhalen. "We werken met 15 tot 20 agenten aan de zaak, maar we weten nog altijd niet wie zij is. Omdat we alles op forensisch gebied met het lichaam hebben gedaan wat mogelijk is, willen we haar nu begraven. Het klinkt misschien hard, maar er is geen reden om haar lichaam langer in een koelcel te bewaren. Je gunt op een gegeven moment iemand zijn laatste rustplaats."

Op de vuilniszak werd dna van de vrouw gevonden. Op de vuilniszak werd dna van de vrouw gevonden.

Altijd begraven

Lichamen van onbekenden worden nooit gecremeerd, want volgens forensisch rechercheur Carina van Leeuwen is er altijd nog de hoop dat iemand wel wordt geïdentificeerd en mogelijk opgegraven moet worden. 

Ze kent voorbeelden van mensen die na jaren alsnog werden geïdentificeerd. "Zoals een Franse jongen die in 1996 in de gracht in Amsterdam werd gevonden. Hij is 20 jaar  later, in 2016, geïdentificeerd. We hadden het jaar daarvoor nieuwe DNA en vingerafdrukken afgenomen, en wisten hem uiteindelijk te identificeren."

Zoeken van dader

En als je weet wie het slachtoffer is, is het vinden van een mogelijke dader ook stukken makkelijker. Van Leeuwen hoopt dan ook dat gemeenten meer aandacht hebben voor onbekende doden. "Het verschilt erg per gemeente of er nog aandacht is voor de anonieme dode. Maar veel gemeenten sluiten er helaas hun ogen voor."

Ook verschilt het per politie-eenheid hoeveel aandacht er nog is voor anonieme slachtoffers. 

Houdt hoop

Teamleider Martine Jacobs houdt goede hoop dat het ooit duidelijk wordt wie de onbekende vrouw uit Terneuzen is. "Haar DNA is uitgezet in heel Europa. Dat leverde tot nu toe niets op. Wij zijn afhankelijk van de manier waarop andere landen hun databank gevuld hebben. We vragen nu andere landen als Frankrijk, maar ook andere Europese landen, met de hand vermissingsdossiers te doorzoeken in de hoop haar te vinden."

"En misschien is ze nooit als vermist opgegeven en kost het allemaal nog meer tijd en geduld. Maar ik houd hoop dat we ooit te komen weten, wie deze vrouw is."

Of het als falen voelt dat dat tot nu toe nog niet is gelukt? "Nee, niet als falen, want we doen er nog altijd alles aan om haar identiteit te achterhalen, ook na haar begrafenis. Ik lig er 's nachts niet wakker van, al houdt haar verhaal me wel bezig. Wie is zij? Waarom moest dit haar overkomen? Het is je werk, maar het doet ook wat met je.  Daarom wil ik vandaag uit respect de laatste eer brengen en ga ik naar haar begrafenis."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore