Veel meer ongelukken

Socialmediacampagne moet lachgasgebruik in verkeer verminderen

12 augustus 2019 10:24 Aangepast: 12 augustus 2019 10:34
Beeld © ANP

Steeds vaker gebeuren er ongelukken in het verkeer als gevolg van het gebruik van lachgas. Zeer verontrustend, vindt Veilig Verkeer Nederland (VVN), dat via social media meer aandacht gaat vragen voor lachgas in het verkeer.

De organisatie gaat zich vooral op jongeren richten. "Het zijn voornamelijk jongeren die lachgas steeds vaker gebruiken, en zij zijn via sociale kanalen het best te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan Instagram", zegt een woordvoerder. 

Schrikken van cijfers

Ook via Facebook en Twitter wordt er op de gevaren gewezen. "We schrikken van de cijfers. Onze missie is om iedereen veilig over straat te laten gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Meer incidenten met lachgas in verkeer, jongeren zien risico niet'

In 2016 ging het nog om tientallen ongelukken in het verkeer waarbij lachgas in het spel was, in 2019 zijn dat er tot nu al 960. Volgens de politie vormt lachgas vooral in grote steden een probleem. 

Het middel, dat vaak via een ballon wordt geïnhaleerd, kan leiden tot tijdelijk zuurstoftekort en uiteindelijk bewusteloosheid.

Tips voor veilig gebruik

Omdat steeds meer mensen lachgas gebruiken, gaat het Rode Kruis festivalgangers tips geven over het gebruik ervan. De risico's van het middel moeten op die manier zoveel mogelijk worden beperkt. Hulpverleners willen voorkomen dat feestvierders op de EHBO-post belanden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ga zitten en neem het niet uit de tank: Rode Kruis komt met tips over lachgas

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van