'Pas op! Neem geen elektrische voertuigen mee terug van vakantie'

Heel leuk en populair, die kleine elektrische voertuigen zoals stepjes, mini-trikes, skateboards, monowheels en e-skates. Maar Veilig Verkeer Nederland (VNN) en het Verbond van Verzekeraars slaan alarm over deze elektrische speeltjes. Neem ze niet mee terug van vakantie want ze zijn hier verboden.
Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de ouders die in het buitenland elektrisch speelgoed kopen voor hun kinderen geen idee hebben van de Nederlandse regelgeving, zegt de VNN tegen De Telegraaf.
Dat kan een boete van 380 euro opleveren, en inbeslagname van de vaak dure speeltjes. Je draait bovendien zelf voor de kosten op als je een ongeval veroorzaakt, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars.

Eerste dodelijke ongeval met elektrische step in België
De schuur in
Omdat er in andere Europese landen gewoon op een elektrische step rondgereden mag worden, veronderstellen veel Nederlanders dat het in Nederland ook mag. Ze kopen er een op vakantie, maar thuis moet het ongebruikt de schuur in.
"Terwijl je er in heel Europa op mag rijden is het voertuig hier illegaal en niet te verzekeren voor gebruik op de openbare weg. Ik dacht dat Europa één was, maar niet voor dit soort zaken", zegt Christaan de Ronde tegen de krant. Hij kocht een elektrische step tijdens een vakantie bij het Gardameer. "Echt ideaal."
Onbekend aantal
Doordat de voertuigen nergens worden geregistreerd is het onbekend hoeveel van dit soort elektrische voertuigen er in Nederland rondrijden.
Tijl Vos, oprichter van fatdaddy.nl, zegt dat hij er de afgelopen jaren al duizenden van heeft verkocht. "Steps, skates, boards et cetera waarmee je hier dus niet de weg op mag. Dat vertellen we onze klanten ook heel duidelijk, maar desondanks vliegen ze de deur uit."

Mogen we nou wél of niet de weg op met onze elektrische step?
Bijzondere bromfiets
Kleine e-stepjes of monowheels zijn in Nederland weliswaar verboden, maar enkele andere e-voertuigen worden toegelaten onder de categorie bijzondere bromfiets, zegt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
"Bij aankoop is het goed om eerst de website van de fabrikant te raadplegen of na te vragen bij de winkelier of het voertuig in Nederland de weg op mag."