Nederland

Komende week regen, wind en onweer: 'De zomer is even met vakantie'

11 augustus 2019 18:15 Aangepast: 11 augustus 2019 18:30
Vakantiegangers geplaagd door regen. Beeld © ANP

​​​​​​​Slechts nieuws voor thuisblijvers deze week: het wordt herfstig in Nederland. Regenbuien, windstoten, onweer, en de temperatuur gaat omlaag. Dinsdag wordt het zo'n 18 graden. "Het is het verschil tussen het wel of niet dragen van een jas", zegt Buienradar-meteoroloog Marjon de Hond.

Vanwege de buien en het onweer heeft het KNMI voor morgen, voor het hele land op Groningen, Friesland en Drenthe na, code geel afgekondigd. "In de loop van de nacht en morgenochtend verzamelen buien zich voor de kust. In de loop van de dag trekken die het land binnen."

Flinke windstoten

Dat kan gepaard gaan met flink wat wind. "Er kunnen windstoten tot 70 kilometer per uur voorkomen. Tijdens de buien kan er wel 20 millimeter regen vallen."

De zwaarste buien zullen in de zuidelijke helft van het land vallen, verwacht De Hond. De temperatuur zal zo'n 21 graden aan de kust zijn tot 23 in het zuidoosten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Plantenbak en bank in één slaat regenwater op

Kouder

Dinsdag wordt het een stuk frisser, met zo'n 17 a 18 graden. "De gemiddelde temperatuur voor halverwege augustus is gewoonlijk 23 graden. Het is een beetje frisjes. Het is het verschil tussen het wel of niet dragen van een jas", zegt De Hond.

De buien trekken ook weer in de loop van de dag het land binnen. De onweerskansen zijn iets lager dan de dag ervoor. Ook op woensdag zullen er weer behoorlijk wat buien vallen. "De wind kan aantrekken tot kracht 6 aan de kust."

Het herfstige weer houdt de hele week aan, denkt De Hond. En ook het weekend lijkt het niet veel beter te worden. "Verantwoordelijk voor dit weer zijn de storingen die boven de oceaan liggen. Die trekken vanuit het westen naar ons land en zorgen voor de regen en de wind."

Of het het definitief einde van het zomerweer is, valt nog niet te zeggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore