Ga naar de inhoud
Bezuinigingen

Dakconstructie AZ-stadion te licht: 'Dit had voorkomen kunnen worden'

Het AZ-stadion is voor een deel ingestort. Beeld © ANP

De constructie van het dak van het AFAS-stadion van voetbalclub AZ is waarschijnlijk te licht gebouwd. Gisteren stortte een deel van het dak in Alkmaar in tijdens een storm. Met dikker staal had dat volgens veiligheidsadviseur Ynso Suurenbroek voorkomen kunnen worden.

Suurenbroek schreef in 2006 een rapport over de constructie van het dak van het stadion, op verzoek van de brandweer in Alkmaar die bouwvergunningen tegen het licht hield. Hij was toen ook buitengewoon lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

"Er moest rekening gehouden worden met brand, maar ook met sneeuw en wind. De brandweer had een andere mening dan de gemeente over hoe sterk die constructie moest zijn. De gemeente ging door met een lichtere constructie." Volgens Suurenbroek was dat om de kosten te drukken.

Dak
Lees ook:
Dak van AZ-stadion gedeeltelijk ingestort

Te lichte constructie

Ook hoogleraar civiele techniek Rob Nijsse sluit niet uit dat een te lichte constructie de oorzaak van de instorting is. "Het dak is een stalen constructie met balken die uitsteken naar het midden van het veld. De zwaartekracht trekt die balken in het midden van het veld naar beneden, waardoor er een grote kracht komt op de constructie aan de zijkanten. Als die constructie niet stevig genoeg is, doordat er te weinig staal of bouten zijn gebruikt, dan breekt het af."

Wat volgens hem ook kan, is dat er een uitvoeringsfout gemaakt is, bijvoorbeeld tijdens het lassen.

Fans reageren geschokt op de instorting

01:01
"We hebben heel erg veel geluk gehad dat er geen wedstrijd was", zegt een fan van de club.

Speciale vorm

De vorm van het stadion maakt het volgens Nijsse extra lastig om te berekenen wanneer de dakconstructie stevig genoeg is voor sterke wind. Het stadion is rechthoekig, met ronde hoeken.

"Als je goed rekent, dan maak je een klein model van het stadion en dan test je die in en windtunnel. Daarin meet je de krachten die vrijkomen
op het dak bij hevige wind. Daar hou je dan rekening mee in je berekeningen voor de constructie."  

Dergelijke berekeningen kosten veel geld en tijd. "Dat heeft AZ waarschijnlijk niet gehad en dus hebben ze zelf een berekening gedaan. Dit soort stadions moeten vaak snel gebouwd worden en er wordt veel bezuinigd op rekenwerk."

Toenmalig voorzitter en eigenaar Dirk Scheringa wil niet reageren op de kritiek. Hij was de drijvende kracht achter de bouw van het nieuwe stadion, maar wil geen verdere vragen beantwoorden.

Zonnepanelen

In 2016 werden er 1725 zonnepanelen op het dak van het stadion geplaatst. Die wogen 20 tot 25 kilo per vierkante meter. De voetbalclub hoefde er geen vergunning voor aan te vragen. Volgens Suurenbroek had de constructie op ervoor aangepast moeten worden, omdat deze te licht was voor het gewicht van de zonnepanelen. 

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet een verkennend onderzoek naar de instorting. De gemeente en de voetbalclub zijn zelf ook bezig met een onderzoek. De gemeente laat weten geen uitspraken te doen tot dat is afgerond, ook de club geeft geen verder commentaar. Wel laten ze weten in overleg te zijn met alle betrokken instanties.

Geplande wedstrijden

Dit weekend zou het stadion niet bespeeld worden, maar voor maandag stond een wedstrijd gepland van Jong AZ. Deze wordt verplaatst naar het trainingscomplex.

Twee dagen later zou het eerste team van AZ het veld weer bespelen. De club weet nog niet of de wedstrijden door kunnen gaan. "Wanneer er weer gespeeld kan gaan worden, kan ik nog niet zeggen. Het moet in een veilige omgeving gebeuren", zei directeur Robert Eenhoorn eerder.