Schrik zit er goed in

Nederlanders in Turkije over jeep-ongeluk: 'Ze rijden als malloten'

09 augustus 2019 21:47 Aangepast: 09 augustus 2019 21:55
De jeep viel twintig meter naar beneden. Beeld © DHA

Het is een bekend gezicht in de Turkse badplaats Alanya; de open Jeeps waarmee toeristen op excursie gaan. Woensdag kwam het tot een ongeluk. Een van de voertuigen reed van de weg af en en stortte twintig meter naar beneden.

Bij het ongeluk kwam een vader uit de provincie Utrecht om het even. Zijn vrouw, dochter en zoon zijn gewond geraakt.De chauffeur, een 25-jarige man uit Alanya, zou de macht over het stuur zijn verloren en twintig meter naar beneden zijn gevallen. In de auto zaten naast de Nederlanders nog acht anderen.

De Nederlandse Dirma Bilgin ziet de iedere dag voorbijkomen. Ze woont nu bijna een jaar in de Turkse badplaats. Soms zet ze zelf de auto aan de kant als ze de Jeeps aan ziet komen rijden. "Je ziet gewoon horden voorbij komen. Ze scheuren. Ik vertrouw het echt niet, dan zet ik echt de auto aan de kant voor de zekerheid", zegt ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chauffeur jeep opgepakt na fataal ongeluk Turkije, Nederlander overleden

'Ik durf niet meer'

Ook bij Rilana Daniels zit de schrik er goed in. Ze is pas een paar dagen in Alanya op vakantie. "Ik zei nog tegen mijn man, dat is wel eens iets leuks voor ons om te doen. Maar dat gaan we dus niet niet meer doen. Ik durf het niet meer", zegt ze.

Ook Daniels heeft de voertuigen zien rijden. "Ze rijden echt als malloten door de straten. Dan wil je niet weten hoe ze op een berg te keer gaan." 

De excursie is populair in de badplaats. Er zijn erkende bedrijven die samenwerken met grote reisorganisaties, maar ook kleinere aanbieders. Daniels raadt met klem aan te kiezen voor de erkende bedrijven. "Dat mag misschien iets duurder zijn, maar ga alsjeblieft naar de touroperator waar je de vakantie geboekt heen. Dat is wat ik overal om me heen zie en wat ik hoor, dat is veel veiliger."

Gordel dragen

In een kantoor aan een zijstraat van de hoofdweg laat manager Haci Yilmaz van zo’n erkende firma zien hoe het bij hem er aan toe gaat. Alle klanten moeten een verklaring tekenen waarin ze beloven een gordel te dragen. "Dat doe je in je eigen auto ook. We zijn met onze klanten op reis, dan moet je een veiligheidsgordel om." 

Uit beelden blijkt dat het bij veel andere bedrijven vaak niet zo is.Het bedrijf waar Yilmaz werkt rijdt alleen maar met gloednieuwe Jeeps. "Maar het belangrijkst is natuurlijk de chauffeur. Die van ons werken al jaren bij ons, we nemen altijd dezelfde routes. Ze zouden met hun ogen dicht kunnen rijden, maar dat doen ze natuurlijk niet."

Een Nederlandse vrouw die al jaren in Alanya woont, legt over de telefoon uit dat het vaak aan de chauffeur ligt. "Als er een mooie vrouw onder de passagiers is dan sloven ze zich nogal uit en gaan ze allerlei gekke toeren uithalen."  De vrouw woont vlakbij een bocht die de Jeeps allemaal nemen. "Ik zie ze iedere ochtend. Je hoort ze joelen en alles, ze rijden als gekken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie zoeken we naar spanning, want dat missen we thuis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore