Duizend gedupeerden

Vluchten geannuleerd door brandstofstoring, informatiebalie gesloten

09 augustus 2019 21:19 Aangepast: 10 augustus 2019 07:20

Schiphol heeft opnieuw te kampen gehad met een brandstofstoring. Daardoor werden gisteren 'vier tot zes' vluchten geannuleerd en tientallen vluchten vertraagd. Ongeveer duizend reizigers konden niet vertrekken. Luchtvaartmaatschappij Easyjet zegt geen hotel meer voor hen te kunnen vinden in Amsterdam en heeft de informatiebalie gesloten.

De laatste gestrande reizigers vonden bij de balie van budgetmaatschappij Easyjet een briefje met de mededeling dat ze zelf op zoek moesten naar een plek om de nacht door te brengen en dat ze hun reiskosten en verblijfskosten 'indien redelijk' mochten declareren. 

Bij een grote brandstofstoring vorige maand konden urenlang geen vliegtuigen landen of opstijgen, waardoor toen vele tienduizenden reizigers gedupeerd werden.

"De storing duurde nu ongeveer een half uur, drie kwartier", vertelt een woordvoerder aan RTL Nieuws. "De oorzaak is nog onbekend, daar doen we onderzoek naar. Maar dit is natuurlijk gewoon onacceptabel. Als mensen hier komen dan moeten ze er vanuit kunnen gaan dat hun vliegtuig gewoon vol kerosine zit, anders kun je niet vliegen. Dus is het ons, maar zeker ook het bedrijf dat de brandstof levert, er alles aan gelegen om zo snel mogelijk te weten wat er is gebeurd. Deze keer en de vorige keer, en TNO doet daar onderzoek naar." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brandstofstoring Schiphol onderzocht door TNO, geen besluit over schadevergoeding

Ook onweersbui

"We zoeken nog uit wat de schade is. Naast de storing was er op dat moment ook een onweersbui boven Schiphol. Dat heeft ook invloed gehad op het vliegverkeer, als er bliksem is mag er niet afgehandeld worden: tanken, instappen, bagage", vertelt hij. 

Zijn advies voor reizigers: "Er zijn vertragingen, dus check de reisplanner goed."

Up and running

Medewerkers van het vliegveld zijn bezig om de capaciteit van zowel inkomend als uitgaand vliegverkeer op te voeren, volgens de woordvoerder. "Zodat we zo snel mogelijk weer up and running zijn."

Daarom had Schiphol ook ontheffing gekregen om vannacht twee startbanen te blijven gebruiken om de achterstanden weg te werken.

Airline Refund dat gedupeerde reizigers bijstaat hun schade te verhalen, zegt ook dit keer weer veel verzoeken te hebben gekregen, maar kan niets voor de gedupeerden doen. "Helaas betreft dit een overmachtsituatie, vandaar dat wij claims met deze tankstoring als oorzaak, niet in behandeling nemen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore