Maar waarom?

Op vakantie zoeken we naar spanning, want dat missen we thuis

09 augustus 2019 21:01 Aangepast: 09 augustus 2019 21:01
Bungeejumpen. Beeld © ANP

Auto in, deur door, achter de pc. Acht uur later: pc uit, deur door, auto in. Acht uur per dag, vijf keer per week. Het is voor veel mensen de werkelijkheid. In de weekenden of op vakantie zien de dagen er vaak heel anders uit. "Op vakantie zijn we door de dagelijkse sleur meer op zoek naar buitengewone ervaringen."

Herkenbaar? Mensen die op vakantie gaan, doen vaak heel andere dingen dan dat ze thuis zouden doen. Duiken, bungeejumpen, bergbeklimmen, van alles. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander omgekomen bij jeepongeluk Turkije, elf anderen gewond

Leven in Nederland gereguleerd

Maar waarom doen we dat? Onze grenzen opzoeken op de dagen dat we een keer niets hoeven presteren? Lauk Woltring is gedragsdeskundige en doet een poging het te verklaren. Zijn gedachte: het leven in Nederland is zó gereguleerd, dat sommigen het op vakantie helemaal anders aanpakken. Met nadruk op sommigen. Er zijn namelijk ook genoeg mensen die rustig voor de tent of caravan hun boekje lezen.

"In onze cultuur is alles heel efficiënt geregeld", zegt Woltring. "We zijn bijvoorbeeld voor van alles verzekerd en er is geen tijd te verliezen." Woltring heeft wel een idee waar die drang naar extreme uitdagingen vandaan komt. "De voorbeelden worden ons dagelijks voorgehouden."

Prikkels van media

Games, films, reisprogramma's, volgens Woltring is het zeker mogelijk dat de prikkels die wij dagelijks binnenkrijgen hun uitwerking hebben op de keuzes die we maken op vakantie. "Ik kan me voorstellen dat mensen die iets zwakker in hun schoenen staan daar ontvankelijk voor zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanning zoeken: waarom we dolgraag in die doodenge achtbaan stappen

Vrijetijdsdeskundige Jan Oosterman stelt dat het bekend is dat we buiten onze werktijd graag even uit onze dagelijkse wereld willen stappen. "Denk aan de Efteling of Toverland, dat soort parken. Bewust bieden de eigenaars bezoekers een dagje buiten de dagelijkse realiteit."

Even iets helemaal anders

De spanning die we zoeken op vakantie lijkt op het pretparkbezoek. Even iets anders, wat niet lijkt op de dagelijkse gang van zaken. Oosterman: "En dus zijn er op vakantie ook bedrijven die zich daarop richten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Exclusieve en peperdure vakantie: 'Het ontbijt werd met een kano gebracht'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore