Meteen ophangen

Intimidatie van partners F16-piloten 'is bekende truc'

09 augustus 2019 13:28 Aangepast: 09 augustus 2019 13:28
Archieffoto Beeld © ANP

Familie en partners van militairen worden actief getraind om niet in te gaan op telefonische intimidatie. Dat zeggen Jan Kropf, voorzitter van de Algemeen Christelijke Organisatie van Militairen (ACOM) en Pieter Cobelens, voormalig hoofd van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst.

De twee mannen doen deze uitspraken, nadat vanmorgen bekend werd dat er meerdere partners van F16-piloten thuis zijn gebeld door mensen met een Russisch accent die op een intimiderende manier probeerden informatie te krijgen over de missie en ook vroegen of de partner niet beter kon stoppen met de militaire inzet.

Gewaarschuwd

Volgens Cobelens zijn dit soort praktijken een beproefde methode om het thuisfront bang en onzeker te maken. Hij zegt: "Voordat militairen en F16-piloten op missie gaan, wordt aan hen verteld wat ze er mee moeten doen als het thuisfront gebeld wordt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Partners van F16-piloten op missie thuis lastiggevallen'

Het verbaast Jan Kropf niks dat juist rondom de missie in de Baltische Staten er sprake van telefonische intimidatie is. Hij vertelt: "In de Baltische Staten zijn de risico's groter dat dit gebeurt. Zodra je landt, wordt je telefoon meteen gehackt. Dus als je naar een Nederlands nummer belt, dan achterhalen ze dat en gebruiken ze dat om je op te bellen."

Kropf zegt dat ondanks de voorbereiding op mogelijke telefonische intimidatie het voor het thuisfront niet leuk is. "Natuurlijk word je wel overvallen als je opeens zo iemand aan de telefoon hebt. Het is confronterend."

Thuisfrontdagen 

Op thuisfrontdagen, wanneer familie, partners en vrienden van militairen bij elkaar komen om verhalen uit te wisselen en elkaar te kunnen steunen, wordt actief aandacht besteed aan telefonische intimidatie. Kropf: "Het gaat er dan over hoe je daarmee om moet gaan. Namelijk meteen ophangen en meteen melden. Het is fijn ook om het daar even met elkaar over te hebben."

Propagandaradio

Het beïnvloeden van het thuisfront is niet nieuw, maar de technieken verschillen wel. "In de Tweede Wereldoorlog werd het intimideren van de vijand via propagandaradio gedaan." 

Via Duitse zenders werd bijvoorbeeld verteld dat er allemaal verliezen waren bij geallieerden, terwijl dat niet zo was. "Dat was om het moraal van de troepen naar beneden halen. Dat is een beproefd middel, je maakt mensen er onzeker mee, en dat is het bellen van het thuisfront natuurlijk ook."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore