'Te gek voor woorden'

Personeelstekort politie: agenten gevraagd terug te komen van vakantie

09 augustus 2019 12:27 Aangepast: 09 augustus 2019 14:04
Archieffoto. Beeld © ANP

Op meerdere plekken in Nederland worden agenten op vrijwillige basis gevraagd terug te komen van vakantie. Ze krijgen de diensten niet meer rond, zegt de Nederlandse Politiebond (NPB).

Het personeelstekort speelt zowel in regio’s als Gelderland, als in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie laat 16.000 zaken zitten vanwege personeelstekort

Volgens voorzitter Jan Struijs van de NPB ligt het aantal politiemensen dat wordt gevraagd om terug te komen significant hoger dan in andere zomers. Exacte cijfers heeft hij niet.

'Te gek voor woorden'

Vooralsnog worden geen mensen 'ingevlogen': de agenten die worden benaderd, vieren thuis vakantie of staan bijvoorbeeld op een camping. "De mensen zeggen: het is te gek voor woorden. We zijn al overbelast en nu worden we ook nog lastiggevallen tijdens onze vakantie." Maar sommige agenten onderbreken inderdaad hun vakantie, uit collegialiteit, zegt de NPB-voorzitter.

Ook volgens politiebond ACP gebeurt het op meerdere plekken in Nederland dat aan politiemensen wordt gevraagd terug te komen, maar of dat vaker gebeurt dan normaal weet de bond niet. Het komt ook niet overal voor, zegt een woordvoerder. "In Brabant bijvoorbeeld gebeurt dat niet, maar worden wel wijkagenten op de noodhulp ingezet. Dus die zijn nauwelijks meer in de wijk." Volgens hem is de capaciteit van de basisteams zorgelijk, en wordt dat extra duidelijk in de vakantieperiode. "Dan is er niet minder werk bij de politie."

Reactie korpsleiding

De korpsleiding herkent zich niet helemaal in dit beeld. "Het piept en kraakt bij de politie, maar dat is ook buiten de zomers het geval", zegt een woordvoerder. Het kan incidenteel voorkomen dat iemand de vraag krijgt om bijvoorbeeld een dag eerder weer te gaan werken. "Wat kan gebeuren is dat het rooster net rond komt, maar dat iemand zich ziek meldt. Dan kan iemand worden gebeld met de vraag iets eerder weer te beginnen. Maar dat kan ook in februari gebeuren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore