Ga naar de inhoud
Duizenden euro's schade

Dit jaar al 110 gedupeerden door valetparking Schiphol: 'De beerput is open'

Op de dashcambeelden van Bram was alles te zien.

De marechaussee heeft dit jaar al 110 meldingen binnengekregen over problemen met verschillende valetparkings. Mensen komen na hun vakantie terug en hun auto's zijn vernield, hebben extra kilometers op de teller en krijgen bekeuringen op de mat. "En dit is pas het topje van de ijsberg", vertelt slachtoffer Bram Oostdijk.

Als je Bram zijn verhaal hoort, dan kun je het haast niet geloven. Daarom stuurt hij maar gelijk de dashcambeelden mee die zijn auto maakte toen de chauffeur van het valetparking-bedrijf met zijn auto ging scheuren. "De schade wordt geschat op misschien wel vijfduizend euro." En die schade is erg moeilijk te verhalen bij de verzekeraar.

Bram moest twee weken geleden voor zijn werk naar Italië. Omdat hij zijn cameramateriaal van zo'n 160 kilo in totaal ook mee moest nemen, huurde hij een valetparking-bedrijf in. "Je zet je auto neer voor de ingang van Schiphol, daar wacht iemand op je, die maakt foto's, schrijft de kilometerstand op en jij vervolgt je weg. Ik had 130 euro betaald om mijn auto tien dagen overdekt te laten stallen."

'Chauffeur was al aan het zweten'

Klinkt goed, denk je. Totdat je weer terugkomt op Schiphol en net zoals bij Bram je auto er opeens heel anders uitziet. "De chauffeur was al aan het zweten en erg gehaast, dus ik had al een slecht gevoel. Toen zag ik de krassen op het dak." De chauffeur zei van niets te weten en ging er snel vandoor. 

Thuis bekeek Bram de beelden die zijn dashcam maakte, hij kon niet geloven wat hij toen zag. "Ze hebben door rood gereden, stoepranden geraakt met mijn lichtmetalen velgen, constant half opgetrokken waardoor de koppelingsplaten kapot zijn en er ontstond rookvorming in de auto omdat er werd gereden met de handrem omhoog."

'Door wasstraat zonder te stoppen'

Daarom begon het zo te stinken in de auto, dat de inzittenden besloten naar de wasstraat te gaan met de auto van Bram. Voor hen was dat waarschijnlijk de eerste keer, want een stopteken kenden ze niet. "Ze reden door de wasstraat heen, terwijl dat nog niet kon. Pure dommigheid. Er zaten overal krassen op het dak."

Bram zette de beelden op Facebook en hij heeft inmiddels tientallen berichten binnengekregen van andere slachtoffers. Daarom wil hij gezamenlijk, met alle slachtoffers in Nederland, een rechtszaak beginnen tegen de malafide bedrijven. "Ze bedonderen de boel waar je bijstaat, het loopt de spuigaten uit en veel slachtoffers nemen dat nog voor lief ook, omdat ze denken dat er niets tegen te doen is. Maar ik wil nu alle gegevens verzamelen, kijken of we ze kunnen dagvaarden en collectief naar de rechter stappen."

1400 kilometer gereden met auto

Margriet Vroomans uit Emmeloord heeft inmiddels ook contact opgenomen met Bram. Haar auto is waarschijnlijk een week voor privédoeleinden gebruikt door de chauffeur van een valetparking-bedrijf. Er werd 1400 kilometer mee gereden. Daarnaast is de auto geflitst in Rotterdam en Leidschendam en ligt de voorkant aan gruzelementen.

'Kom met een keurmerk'

De marechaussee zegt zelf niet altijd te kunnen optreden, waarschijnlijk ook niet in het geval van Bram en Margriet. Het gaat namelijk meestal om een geschil tussen de consument en het bedrijf en dus is het een civielrechtelijke kwestie is.

De twee eisen inmiddels daarom dat er sowieso zo snel mogelijk een keurmerk komt voor dit soort bedrijven. Bram: "Dit moet stoppen en ik ben ervan overtuigd dat dit te voorkomen is. Want ik ben niet dom, andere slachtoffers zijn dat ook niet, maar je kunt het gewoon niet van tevoren weten. Er zijn veel goede bedrijven, maar er zitten rotte appels tussen. Daarom moet een consumentenautoriteit komen met een keurmerk, net als bij een webshop."

Tot die tijd hoopt hij dat de criminelen inmiddels de bibbers hebben gekregen. "De beerput is nu open en dat weten zij ook. Ik hoop dat ze een keer gaan werken voor hun geld."

Waar kan je zelf op letten?

Handhavers van de gemeente Haarlemmermeer, waar de luchthaven onder valt, zeggen streng op te treden tegen de malafide bedrijven. Zo worden auto's soms geparkeerd langs de openbare weg of op bedrijventerreinen waar een parkeerverbod geldt. Maar je kan ook zelf extra opletten als je je auto weggeeft.

 De gemeente Haarlemmermeer heeft een aantal tips gegeven:

  • Neem de kilometerstand op.
  • Fotografeer de auto, zodat eventuele nieuwe schade te bewijzen is.
  • Vraag het adres van het parkeerterrein waar de auto geparkeerd wordt.
  • Teken niets voor akkoord vóórdat je de auto van binnen én buiten hebt gecontroleerd;
  • Controleer de voorwaarden van het bedrijf.
  • Is de parkeerplaats afgesloten en bewaakt? 
  • Wordt er gegarandeerd dat er een maximum aantal kilometers en maximum snelheid met de auto wordt gereden, en hoe wordt dit geregistreerd? 
  • Hoe worden schades of boetes die zijn opgelopen tijdens de parkeerperiode afgehandeld? 
  • Geef alleen de autosleutel af, nooit huissleutels of andere sleutels.
  • Google het bedrijf en lees de reviews. 
  • Doe altijd aangifte bij de Koninklijke Marechaussee of de politie bij schade of oneigenlijk gebruik van de auto