Maand van de wesp

Ren jij ook weg als je een wesp ziet? Dit is waarom

09 augustus 2019 12:57 Aangepast: 05 juli 2022 11:45
Archieffoto. Beeld © iStock

Je zit rustig op het terras en geniet van je welverdiende drankje. Lekker bijpraten met familie en vrienden. Maar dan: in je ooghoek nadert gevaar. Een wesp zoemt je aura binnen. Je weet niet hoe snel je op moet staan om 3 rondjes te rennen. Waarom doen we dat?

Nee, het is niet raar en niet gênant. Veel mensen hebben dezelfde reactie en je zult het deze maand nog vaak gaan zien. Het is namelijk augustus. Wespenmaand.

De geur

Het zijn vooral de gewone wesp en de Duitse wesp die ons het leven zuur maken, vertelt entomoloog Sander Koenraadt van de Universiteit Wageningen. "Er zijn heel veel andere soorten wespen, maar daar moet je echt naar op zoek. Die zie je vooral bij bloemen of planten."

De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt. "Daarom worden ze ook wel limonadewespen genoemd."

Steken

En als ze naar ons toekomen, dan weten sommigen van ons nog maar één ding te doen: rennen. Koenraadt geeft twee redenen waarom dat zo is.

Nummer één: de steek. "We weten allemaal dat ze vervelend kunnen steken en dat je er allergisch op kunt reageren. Veel mensen kennen ook wel iemand die een allergiepen bij zich moet dragen tegen dergelijke steken." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo hou je wespen weg: 'Probeer je in de wesp te verplaatsen'

Maar niet alleen de steek boezemt angst in. Het is ook de manier van bewegen, en de onverschrokkenheid van de wesp die we niet pruimen. "De wespen hangen sterk om je heen door de geur van eten en drinken. We komen er veel directer mee in aanraking dan bijvoorbeeld hommels of bijen, die blijven hun voedsel zoeken bij de bloemen. En zo'n wesp in je haar zorgt bij mensen geregeld voor een paniekreactie."

'Vechten of vluchten'

Psychologe Ariane Faas vertelt dat er een paar manieren zijn waarop mensen reageren op wespen. "Het is vluchten of vechten. Maar sommige mensen bevriezen ook. Die doen niets meer. En natuurlijk zijn er ook mensen die het niet veel doet. Die eten hun broodje bij wijze van spreken op terwijl er een wesp op zit."

Faas zegt ook dat we vooral angst hebben voor de steek van de wesp. "We hebben niet echt angst voor de wesp, maar meer angst voor de pijn. Heel veel mensen zijn wel een keer gestoken of hebben gezien dat iemand gestoken werd."

Wespen zijn nuttig

Weg dus met alle wespen. Toch? Niet dus. Ze zijn hartstikke nuttig. De wesp is namelijk een echte jager. Bijvoorbeeld muggen en teken zijn niet veilig voor de wesp. Koenraadt: "Wespen ruimen rommel op en dragen bij aan het in stand houden van het ecosysteem. Ze houden populaties van andere insecten in bedwang."

Koenraadt heeft nog wel een tip voor de meest angstige mensen onder ons. "Rustig blijven, zoetigheid bij je weghouden en je mag ze af en toe best een flinke tik geven. Daar worden ze niet agressiever van, dat is alleen als ze klem komen te zitten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore