Verhuizing per vrachtwagen

Konikpaarden Oostvaardersplassen vertrokken naar Wit-Rusland

09 augustus 2019 09:00 Aangepast: 09 augustus 2019 09:45
De paarden worden met een vrachtwagen naar Wit-Rusland gebracht. Beeld © RTL Nieuws / Sander Paulus

Een groep van 50 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen is zojuist vertrokken naar het natuurgebied Naliboksky in Wit-Rusland. In totaal gaan er 150 paarden die kant op. Ze worden in drie shifts met vrachtwagens verhuisd.

Het natuurgebied Naliboksky is het grootste bosgebied in Wit-Rusland en beslaat in totaal 240.000 hectare. De paarden stonden al maanden te wachten in een vangwei totdat ze naar Wit-Rusland konden worden vervoerd. De verhuizing stond al eerder gepland, in juni, maar dat liep flinke vertraging op.

Verschillende organisaties maakten zich de afgelopen weken zorgen over de dieren, omdat ze zonder beschutting in de brandende zon stonden. Staatsbosbeheer heeft altijd aangegeven dat het goed ging met de paarden. 

Te veel grote grazers

Provinciale Staten van Flevoland besloten vorig jaar het aantal konikpaarden in de Oostvaardersplassen terug te brengen tot 450. De dieren moeten weg uit het natuurgebied omdat er te veel grote grazers rondlopen. Om die reden moesten ook ruim 1800 edelherten worden afgeschoten.

Een groep van ongeveer dertig konikpaarden is in maart al losgelaten in het Spaanse natuurgebied Atapuerca nabij de stad Burgos.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

1745 edelherten afgeschoten, nu 5 maanden rust in Oostvaardersplassen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore