Orde van Advocaten

Geen sancties voor advocaten Ficq en Franken na Holleeder-tape

08 augustus 2019 22:11
Advocate Bénédicte Ficq. Beeld © ANP

De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten neemt geen maatregelen tegen de bekende strafpleiters Bénédicte Ficq en Stijn Franken. Ficq werd door Willem Holleeder beschuldigd van bedreiging, Franken kwam in opspraak omdat hij Peter R. de Vries onterecht gebruik had laten maken van de advocatenlijn. Deze telefoonlijn is uitsluitend bedoeld voor advocaten en mag niet worden afgeluisterd.

Zowel de vermeende bedreiging van Ficq als misbruik van de advocatenlijn door Franken vonden plaats in 2011. Beide zaken kwamen eerder dit jaar aan het licht, toen de zogeheten Holleeder-tape werd uitgezonden.

Telefoongesprek

In de Holleeder-tape is voor het eerst het telefoongesprek te horen dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries had met Willem Holleeder in april 2011 op het kantoor van Holleeders voormalige advocaat Stijn Franken.

In het gesprek beweert Holleeder onder andere dat hij bedreigd is door Ficq, de voormalige advocaat van topcrimineel Dino Soerel. Hij zegt in de fragmenten te vrezen voor zijn leven.

Volgens Willem Holleeder, die werd bijgestaan door het kantoor van Franken, wilde Ficq hem destijds beïnvloeden en zelfs bedreigen om zo een valse verklaring van hem te krijgen ten gunste van Dino Soerel.

'Onzinnig'

De strafadvocate heeft de beschuldiging van Holleeder altijd als onzinnig van de hand gewezen. Volgens de deken is er na acht jaar niet meer te achterhalen wat Ficq destijds precies heeft gezegd. Hij vindt het daarom niet nodig nu nog bezwaar in te dienen, maar hij heeft haar er wel op gewezen bij dit soort gelegenheden extra zorgvuldig te zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-rechter over Holleeder-tape: 'Ficq is keurige advocaat'

Uitzondering

Voor Franken geldt volgens de deken hetzelfde. De advocaat liet misdaadjournalist Peter R. de Vries gebruik maken van een 'advocatenlijn' voor het gesprek met Willem Holleeder, die toen gevangen zat. Deze telefoonlijn is uitsluitend bedoeld voor advocaten en mag niet worden afgeluisterd.

Franken zelf zei al te weten dat hij niet volgens de regels handelde, maar vond het noodzakelijk voor deze één keer een uitzondering te maken. Volgens de deken had Franken dat niet zelf mogen bepalen, maar net als bij Ficq vindt hij het niet nodig om na acht jaar nog bezwaar te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten zetten volledige tekst Holleeder-tape online

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore