Vooral 80-plussers

400 doden meer dan normaal door extreme hitte in juli

09 augustus 2019 00:00 Aangepast: 09 augustus 2019 07:29
Archieffoto. Beeld © ANP

Tijdens de hittegolf van afgelopen juli zijn er 400 mensen meer dan in een gemiddelde zomerweek overleden. Vooral voor ouderen was de extreme warmte met temperaturen van boven de 40 graden zwaar: de extra sterfte betrof voornamelijk 80-plussers.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Tijdens de hittegolf in week 30 van dit jaar overleden in totaal 2964 personen. Dat zijn er bijna 400 meer dan in een gemiddelde week in de zomerperiode.

Oost-Nederland

Vorige maand sneuvelde het hitterecord: in Gilze-Rijen steeg het kwik naar 40,7 graden en ook op veel andere plekken kwam de temperatuur boven de 40 graden uit.

De landelijke hittegolf duurde in totaal zes dagen. Regionaal waren er duidelijke verschillen in temperatuur. Met name in Oost-Nederland lag die hoger en duurde de hittegolf langer dan in de rest van het land. Daar werd de hitte dan ook de meeste mensen fataal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer een nieuw hitterecord in Nederland, in vijf provincies boven de 40 graden

Gevaar voor ouderen

De hitte is vooral gevaarlijk voor ouderen. Volgens het CBS stierven er in de week van de hittegolf ruim 300 80-plussers meer dan in een gemiddelde zomerweek.

Volgens deskundigen komt dat omdat mensen op leeftijd 'hun lichaamstemperatuur niet in evenwicht kunnen houden'. Dat zegt Judith Wilmer van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie in een eerder interview met RTL Nieuws. "We moeten onze lichaamstemperatuur op 37 graden houden om gezond te blijven. Als je oud en kwetsbaar bent, lukt je dat niet."

"Als je je lichaam niet op temperatuur kunt houden, dan heeft dat gevolgen voor de regelsystemen in het menselijk lichaam", legt Wilmer uit. De exacte doodsoorzaak van de ouderen verschilt vervolgens. "Die is niet eenduidig. Ouderen sterven door meerdere factoren, juist bij hitte. De hitte is dan de druppel die de emmer doet overlopen."

Meer doden dan vorig jaar

Het hoge sterftecijfer van afgelopen juli is opvallend omdat tijdens de hittegolven in 2018 veel minder mensen stierven. Toen kwamen er 100 mensen extra om het leven. Dit jaar is de sterfte tijdens de hittegolf dus hoger. 

"Mogelijk speelt mee dat er in het voorjaar van 2018 een lange koude periode met griep was, waarin veel personen zijn overleden", meldt het CBS. In het voorjaar van 2019 was dit niet het geval. Ook was de temperatuur tijdens de recente hittegolf hoger dan in 2018.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Het hitteplan werkt, en redde zelfs duizenden levens'

Hitteplan

Toch is het hoge sterftecijfer van dit jaar niet uniek: ook in 2006 kwamen er tijdens de hittegolven per week zo'n 400 mensen extra om het leven. Toen hield de hitte wel langer aan: met een lengte van 16 dagen was de tweede hittegolf van 2006 een van de langste en meest intense in zeker honderd jaar.

Volgens het CBS is er 'steeds meer besef van wat te doen bij een hittegolf'. Zo komt het RIVM bij extreem hoge temperaturen met het hitteplan, waarin tips staan om het hoofd koel te houden. Eerder meldde de Volkskrant dat dat hitteplan mogelijk al duizenden levens gered heeft. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore