Ga naar de inhoud
Intolerantie in wijken

Makelaars Den Haag raden homostellen af om huis te kopen in bepaalde wijken

Beeld © Getty Images

Makelaars in Den Haag raden homo- en lesbische stellen af om in bepaalde wijken van de stad een huis te kopen. Ze doen dat als onderdeel van voorlichting over de buurt. De VVD in Den Haag wil dat het stadsbestuur iets tegen de intolerantie in die wijken doet, zegt raadslid Judith Oudshoorn-Van Ginderen.

"Ik heb verschillende makelaars gesproken in de stad en ze doen het allemaal", zegt Oudshoorn-Van Ginderen. Ze hoorde het verhaal van een bevriend lesbisch stel.

Ongezellig worden

Dat waren Brenda Heskes en haar vrouw, die hun oog hadden laten vallen op een woning in het Haagse Laakkwartier. Heskes vertelt dat hun makelaar adviseerde om ervan af te zien. "'Ik weet niet hoe gezellig het wordt als jij en je vrouw daar hand in hand lopen', zei hij. We hebben er een paar dagen over nagedacht en toen besloten om de woning niet te bezichtigen", zegt Heskes tegen RTL Nieuws.

"Ik ben geboren in Den Haag, ik weet dat er wijken zijn waar je welkomer bent dan elders. Maar dat je zo'n advies krijgt, vind ik eigenlijk bizar. Niets ten nadele van onze makelaar, dat is een prima makelaar. Het is ook informatie die je zou moeten krijgen, maar er zijn ook mensen die niet in dezelfde bevoorrechte situatie zitten als wij. Die er niet voor kunnen kiezen om dan maar ergens anders een huis kopen. En dan zit je daar als jong lesbisch stel, of whatever."

Duizenden
Lees ook:
Duizenden koopwoningen naar pandjesbazen: starters de dupe

Klant is koning

Peter van Straaten van de Haagse aankoopmakelaar zegt dat ook hij homostellen afraadt om in sommige buurten een huis te kopen.

"Er is geen makelaar die het niet doet. De klant is koning. Daarbij hoort dat je vertelt in wat voor wijk iemand terechtkomt. Ik doe dat niet alleen bij lhbti-stellen, ook vertel ik moslims en joden als ze de enige zijn in de wijk waar ze iets zoeken. Een vrouw met een boerka raad ik ook af om iets te kopen in de wijk Duindorp. Of als een jonge blonde single vrouw iets wil kopen in een buurt die 's avonds niet veilig is om alleen over straat te gaan."

Andersdenkenden

Van Straaten, geboren en getogen in Den Haag ('ik ben een echte Hagenees') zegt dat het vaak gaat om mensen met weinig kennis van de stad. "Ieder nuchter en weldenkend mens dat door de stad rijdt, kan zien hoe wijken zijn. Maar soms moet je mensen erop wijzen. Dan zeg ik dat er hier overwegend andersdenkenden wonen. Dat wordt wel gewaardeerd. Als ze het huis dan toch willen kopen, moeten ze dat zelf weten."

VVD'er Oudshoorn-Van Ginderen wil dat de gemeente Den Haag komt met een speciale aanpak voor de verschillende wijken om het probleem van intolerantie te verhelpen. "Elke wijk in Den Haag heeft een eigen karakter. Daar moet je samen met welzijnspartners, maar ook met marktpartijen een aanpak voor bedenken."

COC Nederland wil actie van kabinet tegen geweld en onveiligheid

De belangenvereniging voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders COC laat weten dat een veilige woonplaats voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn, 'ook voor lhbti's'.

COC-voorzitter Astrid Oosenbrug roept in herinnering dat uit onderzoek blijkt dat lhbti's zich vaker onveilig voelen dan heteroseksuelen, ook in de eigen buurt. "En dat gevoel is niet onterecht: lhbti's zijn vaker slachtoffer van beledigingen, bedreigingen, geweld, vandalisme, diefstal en inbraak. Lhbti's krijgen ook in andere steden dan Den Haag te maken met fysiek of verbaal geweld. Zo is er recentelijk een transgenderstel weggepest uit de woonplaats in Heerlen. We zijn het geweld zat en pleiten dan ook al langere tijd bij het kabinet voor een steviger actieplan anti-lhbti geweld dan wat er nu ligt."

Werkstraffen
Lees ook:
Werkstraffen voor mishandelen homostel in Arnhem

NVM: Makelaar moet kennis van de buurt delen

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vindt het prima dat makelaars potentiële kopers wijzen op welke wijk ze gaan wonen, laat een woordvoerder weten.

"Makelaars kennen de buurt als geen ander. Het is beleid dat de makelaar zijn kennis van de omgeving deelt met de klant. Dus als zij weten dat er in een buurt vreemd gekeken wordt als er twee mannen of vrouwen hand in hand lopen dan is hun morele plicht om dit soort zaken te melden. Hoe erg dit ook is. Hij heeft goed gehandeld. We zijn blij met de actie van VVD. Het is probleem van de maatschappij."

Homostellen
Lees ook:
Homostellen verdelen taken in het huishouden eerlijker