Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Mensen in quarantaine

Loos alarm Maasstad Ziekenhuis Rotterdam: geen ebola-besmetting

08 augustus 2019 01:14 Aangepast: 08 augustus 2019 06:03
De huisartsenpost van het ziekenhuis was afgezet met lint.

In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam meldde zich gisteravond een vrouw die symptomen van de dodelijke ziekte ebola vertoonde. De opluchting was groot toen het om loos alarm bleek te gaan.

Wegens de ebola-verdenking werd de vrouw, die zich meldde bij de huisartsenpost, met een aantal andere mensen op de afdeling spoedeisende hulp in quarantaine geplaatst. De patiënt zou het ziekenhuis niet binnen zijn geweest. Hulpdiensten spoedden zich later op de avond massaal naar het ziekenhuis.

Even na middernacht maakte de veiligheidsregio Rijnmond bekend dat het niet om ebola ging. "In het Maasstad Ziekenhuis is vanavond een patiënt binnengekomen waarbij een verdenking van ebola-besmetting ontstond", zo werd gemeld. "Zojuist is bevestigd dat er geen sprake is van ebola." 

Protocol in werking 

Volgens een woordvoerder van het RIVM kwam de vrouw uit Congo, maar was ze niet in een besmet gebied geweest. De kans dat het daadwerkelijk om ebola zou gaan werd daarom al snel als 'zeer gering' ingeschat.

Internist-infectioloog Jan den Hollander van het ziekenhuis zegt tegen RTV Rijnmond dat de vrouw last had van koorts en braken. Toen zij zich bij de huisartsenpost meldde, trad een protocol in werking dat tijdens de vorige ebola-epidemie in Afrika is opgesteld. "De patiënt is geïsoleerd in een aparte, afgesloten container, waardoor zij niet meer besmettelijk is voor de omgeving."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jaar na uitbraak ebola-epidemie in Congo sluit buurland Rwanda de grenzen

Wat is Ebola?

  • Ebola is een virus dat vaak leidt tot bloedingen in het lichaam.
  • Het virus is alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of door het slachten en opeten van een ziek dier. Eenmaal besmet is er een grote kans op overlijden.
  • Er is geen goede behandeling tegen ebola. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het bestrijden van de complicaties.
  • De ziekte is vernoemd naar de rivier Ebola in de Congo, waar het virus voor het eerst in 1976 werd gevonden.

Bron: RIVM

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore