Pycnoporellus fulgens

'Hey, raar ding': unieke paddenstoel in Nederland ontdekt

07 augustus 2019 19:59 Aangepast: 07 augustus 2019 22:20
De pycnoporellus fulgens of oranje sparrenhoutzwam. Beeld © Rob Chrispijn

Rob Chrispijn herkende hem meteen: de pycnoporellus fulgens. De paddenstoeldeskundige liep door het nationale park bij Wold op de grens van Friesland en Drenthe, toen hij de voor ons land unieke oranje paddenstoel zag.

"Ik dacht: hey, raar ding", vertelt Chrispijn aan RTL Nieuws. "Ik stopte hem in mijn jaszak en vergat het eigenlijk." Toen hij die jas een maand later pas weer aantrok, vond hij de paddenstoel terug.

Omdat Chrispijn vermoedde dat het toch wel een bijzondere vondst was, haalde hij er een bevriende paddenstoeldeskundige bij. "Die zei ook: ja, dat is 'm!"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heet nazomerweer funest voor paddenstoelen

Gelukkig genoeg

In het natuurgebied zijn bijna een eeuw geleden veel sparren gepland. Chrispijn zegt dat die nu langzaam gekapt worden, om plaats te maken voor loofbomen. Juist door die kap heeft de zwam kunnen aarden.

De pycnoporellus fulgens leeft namelijk het liefst op dode stammen van naaldbomen. "Toen ik daar liep, zag ik een wirwar van stammen die omgewaaid waren. Door de kap krijgt de wind daar vat op." Op één van die stammen is een spoor van de paddenstoel geland en die was daar gelukkig genoeg om verder te groeien.

Uitbreiden naar het noordwesten

Volgens Chrispijn ontdekken we in Nederland elk jaar weer nieuwe paddenstoelensoorten. "Maar dit is wel een heel bijzondere én heel zeldzaam in Europa. De soort lijkt zich langzaam naar het noordwesten uit te breiden. Misschien is deze vondst daar onderdeel van."

Een paddenstoel kan tot een paar miljoen sporen maken om zich voort te planten. "Aan sporen is nooit een gebrek", lacht Chrispijn. Om een spoor daadwerkelijk te laten ontkiemen moeten de omstandigheden volgens hem dan weer perfect zijn. "Niet heet, niet te koud. Wat het extra bijzonder maakt, is dat deze soort normaal vooral op 400 tot 800 meter hoogte voorkomt."

'Oranje sparrenhoutzwam'

Hoe de paddenstoel in Nederland terechtkwam is volgens Chrispijn simpel: "Een zuchtje wind tilt zo'n spoor de lucht in en dan kan het zo een paar honderd kilometer verder pas weer neerkomen." Toevallig was dat nu op die ene perfecte dode boom in Wold.

Omdat de pycnoporellus fulgens eigenlijk niet in ons land voorkomt, is er ook nog geen officiële Nederlandse naam voor. De Nederlandse Mycologische Vereniging waar Chrispijn voorzitter van is geweest, ziet 'oranje sparrenhoutzwam' wel zitten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore