Ga naar de inhoud
Fatale brand

Dreun voor nabestaanden Robert (27): verdachte brandstichting ontkent

Robert Hendrix Beeld © Opsporing Verzocht

Robert Hendrix (27) overleed na een brand in zijn appartementencomplex, die vermoedelijk was aangestoken. Vandaag stond zijn familie in de rechtbank oog in oog met de verdachte van de brandstichting. "Dat de verdachte alles ontkent, doet pijn en dat steekt enorm."

De fatale brand aan de Hilledijk in Rotterdam-Zuid brak afgelopen april uit. "Robert zat als een rat in de val en kon niet anders dan uit het raam springen", zegt advocaat Edwin Bosch die namens de familie van het slachtoffer het woord doet.

Bang voor het vuur, sprong de geboren en getogen Tilburger van de twee etage naar beneden. Hij overleefde de val niet.

Brand is aangestoken

Alles wijst erop dat de brand is aangestoken. Zo werden er onder meer brandversnellers aangetroffen in het complex. Volgens de politie is Robert een volkomen onschuldig slachtoffer van brandstichting geworden. De politie gaat er vanuit dat illegale gokpraktijken die op de eerste verdieping plaatsvonden, verband houden met de brandstichting. 

De 52-jarige verdachte Kenan B. werd opgepakt en zit sindsdien vast. Hij stond ingeschreven in de flat en had ook een inboedelverzekering afgesloten. Het Openbaar Ministerie startte vervolgens een zaak. Vandaag was de eerste voorbereidende zitting.

Advocaat Bosch: "De familie van Robert heeft het er nog altijd moeilijk mee, zeker op een dag als vandaag. Alle wonden worden weer opengerukt. De moeder van Robert was niet aanwezig, zij kan het nog niet aan."

Beelden van de fatale brand

00:43

Volledige ontkenning

Verdachte Kenan B. ontkende in de rechtbank alle betrokkenheid bij de brand en vindt dat er ook naar alternatieve daders gekeken moet worden. "Wij willen dat alle scenario's worden onderzocht", licht zijn advocaat Tim van der Eerden toe. "Daarbij valt ook het scenario dat Robert zelf de brand heeft aangestoken."

De advocaat van Kenan B. vervolgt: "We realiseren ons dat het moeilijk en pijnlijk is voor de familie, maar we willen gewoon alles onderzocht hebben." 

Volgens de advocaat gaat het niet goed met Kenan B. "Hij zit in een nachtmerrie omdat hij  al honderd dagen onschuldig vast zit."

Bloei van zijn leven

De rechtbank liet vandaag echter weten andere scenario's niet te willen onderzoeken. Er zijn volgens de rechtbank  geen aanknopingspunten dat Robert de brand zelf zou hebben gesticht.

"Waarom zou Robert ook? Het ging hartstikke goed met hem. Hij had een nieuwe baan, zat in de bloei van zijn leven en had ook een grote vriendenkring", zegt advocaat Bosch.  

Hij vervolgt: "Dat de verdachte dit zegt, geeft ook wel aan hoe wanhopig hij is."

Verslagen door zijn overlijden

Robert werkte bij het softwarebedrijf Yellowstar. Zijn collega's laten weten 'verslagen te zijn' door zijn overlijden. "Hij heeft zich met veel enthousiasme ingezet voor de klanten en projecten waar hij samen met zijn collega’s aan werkte. Robert was een rustige, geduldige en lieve man", schrijft het bedrijf op de site.

"Hij kon zich goed inleven en wist zijn collega’s altijd een luisterend oor en een vertrouwd honk te bieden. Wij zullen aan hem terugdenken met grote waardering en gaan zijn collegialiteit en vrolijke geest enorm missen."

Hopen op vervolging

De verdachte zei aan het eind van de zitting wel mee te leven met de familie. De nabestaanden hadden niets aan die woorden, zegt advocaat Bosch. "Hij sprak monotoon en keek de familie niet aan. De familie van Robert hoorde de woorden wel, maar voelde het niet", zegt advocaat Bosch. 

Wat een passende straf zou zijn? "De familie van Robert hoopt op een veroordeling. Maar welke straf er ook wordt gegeven, ze krijgen er Robert niet mee terug."

Politie:
Lees ook:
Politie: Robert (27) onschuldig slachtoffer brandstichting Rotterdam
Bron: RTl Nieuws / Agnes de Goede