De beste deals

Pretpark duurder geworden? Met deze kortingen valt het allemaal erg mee

07 augustus 2019 15:39 Aangepast: 07 augustus 2019 17:37
Wie naar het pretpark Slagharen wil, kan soms grote korting krijgen. Beeld © Slagharen

Wéér zijn de prijzen van dierentuinen en pretparken gestegen. Aan de kassa, ja. Slimmeriken weten inmiddels dat het véél goedkoper kan. "Bij Attractiepark Slagharen betaal je aan de kassa bijna 30 euro. Dat kan echt veel goedkoper. Als je meer dan 15 euro betaalt, ben je gek."

Een dagje uit wordt alsmaar duurder, maakte het CBS vanochtend bekend. Vooral de prijzen van musea en dierentuinen zijn gestegen. Daar is de prijs de afgelopen vijf jaar gemiddeld met 17 procent toegenomen.

Btw-verhoging

Een opvallende stijging. De prijzen in bijvoorbeeld de supermarkt zijn veel minder hard gestegen. Wat is hier aan de hand?

Als verklaring wordt onder andere de btw-verhoging aangehaald, maar ook zaken als verduurzaming en het feit dat gemeentes minder subsidies uitkeren.

Helemaal niet zo hard gestegen

Toch lijkt er ook iets anders een rol te spelen: als je je wat meer verdiept in de marketingstrategie van de pretparken, dan valt op dat de prijzen helemaal niet zo hard zijn gestegen. Tenminste, niet voor de consument die de moeite neemt om op zoek te gaan naar de beste deals.

De nieuwste attractie van de Efteling heeft ruim 30 miljoen euro gekost. De nieuwste attractie van de Efteling heeft ruim 30 miljoen euro gekost.

Want dát is het opvallende, zegt Matthijs Poelmans, oprichter van de kortingenwebsite Tikata.nl. Volgens hem strooien pretparken steeds meer met kortingen. Als je die allemaal meeneemt, dan vallen de toegangsprijzen enorm mee. In sommige gevallen ziet Poelmans zelfs een dáling van de toegangsprijzen.

Hoe zit het nou? Zijn we dit jaar nou duurder uit of niet? Poelmans legt het uit aan de hand van een voorbeeldgezin.

Van 94 naar 58 euro

Het zit het zo: een gezin met twee volwassenen (35 en 34 jaar) en twee kinderen (10 en 6 jaar) betaalden in 2018 gemiddeld 90,53 euro aan de kassa bij één van de 35 pretparken. Dit jaar is dat 94,46 euro. Oké, een stijging van 4,4 procent, maar dat valt nog mee.

Maar, dat zijn dus de bedragen aan de kassa. Datzelfde gezin kan met simpele online kortingsacties, via bijvoorbeeld de website van Groupon, 20 euro goedkoper uit zijn. Dan zit je dus al op 70 euro.

Maar dit gezin kan nog goedkóper uit zijn: daarvoor moet je dan wel meedoen met spaaracties, bijvoorbeeld met zegeltjes via de supermarkt. "Spaarprogramma's bieden dit jaar een grotere korting waardoor een gemiddeld gezin slechts 58,78 hoeft te betalen." Dat is een euro minder dan vorig jaar.

Het Dolfinarium in Harderwijk. Het Dolfinarium in Harderwijk.

Gefrustreerd

De consument heeft dus de keuze: óf op zoek gaan naar kortingen, óf de hoofdprijs betalen aan de kassa. Maar je moet er zin in hebben: op je vrije dag het internet afstruinen voor een beetje korting. 

Poelmans vond het zelf ook allemaal heel vervelend, drie jaar geleden. Hij wilde toen met zijn gezin naar Sea Life in Scheveningen. Hij ontdekte dat er vaak acties waren. Alleen, hij kon ze even niet vinden. "Ik raakte daar helemaal gefrustreerd van. Ik ben toen de hele dag gaan zoeken."

Dat leed wil hij nu met zijn website anderen besparen. "Je hebt altijd het idee: ik word genaaid."

Enorme kortingen

Wie te veel betaalt, kan zich best een sukkel voelen. Helemaal als je achteraf hoort hoeveel je had kunnen besparen. Wil je geen dief zijn van je eigen portemonnee?  Check dan vooral deze kortingen:

Slagharen: €̶2̶9̶,̶9̶0̶  €15,00

Slagharen is dé kortingsknaller van Nederland. Er zijn tal van kortingen mogelijk. Via de Duitse websites van Groupon of DailyDeal.de zijn bijvoorbeeld vaak dumpprijzen te vinden, soms wel van 9,95 euro. Of gewoon ouderwets sparen, bijvoorbeeld bij Campina of de Jumbo.

Bobbejaanland  ̶€̶3̶8̶,̶5̶0̶  €19,90

Dé kortingsknaller van België. Tikata noemt acht soorten deals, onder andere via de Duitse Groupon-website. Maar ook kun je veel geld besparen door te sparen, bijvoorbeeld via Airmiles of de Jumbo.

Dolfinarium  €̶2̶8̶,̶5̶0̶  €15,50

Wanneer je tickets aan de kassa koopt, betaal je € 28,50, online is dat 17,50. Dat is al meer dan een tientje winst. Maar het kan nóg goedkoper.

Bijna nooit korting

Er zijn ook pretparken die bijna nooit korting geven, en waar je dus met een gerust hart naar de kassa kunt gaan. Poelmans noemt Europa-Park in Duitsland, de speeltuin Linnaeushof in Heemstede en dierentuin Artis in Amsterdam, hoewel die laatste één keer per jaar wél een actie heeft. Dit jaar via de Dekamarkt.

"Blijdorp geeft in principe ook nooit korting, maar die hebben morgen en overmorgen speciale zomeravonden. Die tickets kosten dan opeens 10 euro. Ook dierenpark Wildlands in Emmen heeft dit soort acties, en ook Madurodam in Den Haag."

Poelmans gaat de komende jaren verder bouwen aan zijn website. Ook om de trucs te doorgronden die pretparken hanteren." Je hebt tegenwoordig ook vaak dynamische prijzen. Dan gaat bijvoorbeeld bij mooi weer de prijs opeens omhoog. Zo heb je als consument geen idee of je een goede prijs hebt."

Dat kan behoorlijk frustrerend zijn. "Ook ik werd er echt een beetje boos van, een paar jaar geleden. Ik probeer echt op te komen voor die consument."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van