Nederland

Zandvoort op slot tijdens Formule 1-weekend, fans kunnen beter fietsen

07 augustus 2019 13:45 Aangepast: 07 augustus 2019 18:23
Max Verstappen op Zandvoort eerder dit jaar. Beeld © ANP

Met de auto naar de Formule 1-race in Zandvoort volgend jaar? Vergeet het maar! Bezoekers moeten met openbaar vervoer, de fiets of de benenwagen. En om broedende vogels te beschermen bestaat zelfs de kans dat ook vips dit lot wacht, in plaats van een gerieflijk helivluchtje. 

"Iedereen heeft volledige vrijheid hoe ze hier naar toe willen komen", zei racedirecteur Jan Lammers nog op 14 mei, bij de bekendmaking van het evenement. "Iedereen die in de file staat, heeft daar zelf voor gekozen", voegde hij nog toe. Maar die keuzevrijheid wordt nu toch beperkt. 

Auto's geweerd

Om overlast en vervuiling tijdens het Formule 1-weekend te beperken worden auto's volgend jaar uit Zandvoort geweerd, heeft de gemeente besloten. Alleen bewoners en medewerkers van de organisatie mogen in het plaatsje parkeren om een verkeerschaos te voorkomen, heeft de gemeente besloten.

Auto's worden al bij de omliggende snelwegen opgevangen en naar een parkeerplaats daar geleid, blijkt uit een brief die gisterenavond aan de gemeenteraad is verstuurd.

Trein, bus, fiets of benenwagen

De gemeente probeert samen met organisator Dutch Grand Prix bezoekers te verleiden om in de buurt van het circuit te overnachten, zodat de verwachte 125.000 bezoekers per dag met de fiets naar het circuit kunnen.

Er komt een camping voor raceliefhebbers en de organisator heeft een optie op 8000 hotelkamers in de streek. Wie niet in de buurt slaapt, krijgt de keuze om met de trein, bus, fiets of te voet te gaan.

Wat er nodig is om extra treinen te laten rijden, wordt op dit moment onderzocht door onderzoeksbureau Movares. Het huidige spoor is niet berekend op het vervoer van tienduizenden bezoekers, liet de NS al weten. De bovenleiding op het traject naar station Zandvoort aan Zee wordt door ProRail aangepakt en er moeten veel meer treinen dan nu worden ingepast in de dienstregeling.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NS: spoor moet verbeteren als Formule 1 naar Zandvoort komt

Helikoptervluchten

Wie denkt: nou, dan pak ik toch m'n heli, komt mogelijk ook bedrogen uit. Vier natuurbeschermingsorganisaties hebben een succesje geboekt in hun juridische strijd tegen een fiks aantal helikoptervluchten voor het vervoer van vips tijdens het raceweekend.

De organisatie heeft al een vergunning binnen van de provincie voor 50 vluchten per dag van en naar het circuit, maar een bezwaarcommissie van de provincie adviseert dat er extra onderzoek moet komen, laat Stichting Duinbehoud weten aan RTL Z.

De organisatie protesteert vooral tegen het 'ongebreidelde aantal' heli's dat als atrractie rondjes boven het circuit zal vliegen, laat woordvoerder Marc Janssen weten. "Een paar vluchten voor vips in de ochtend is niet zo erg, maar de hele dag door gaat te ver." Het gaat zijn organisatie niet om heli's van bijvoorbeeld hulpdiensten, die bovendien een doorlopende vergunning hebben, voegt hij toe.

Broedende torenvalk 

De zogenaamde Hoor- en Adviescommissie vindt dat er extra onderzoek moet komen naar de gevolgen van helivluchten op het broedgedrag van vogels. Als blijkt dat vogels er last hebben, moet er een streep door de vergunning, adviseert de commissie. Dat advies is overigens niet bindend. 

Maar milieuclubs, onder aanvoering van Stichting Duinbehoud, zijn hoopvol gestemd. Want hoewel de exacte datum voor de race op Zandvoort nog niet bekend is, is al wel duidelijk dat deze tijdens het broedseizoen zal vallen. 

En het circuit ligt op korte afstand van beschermd natuurgebied waar onder meer de torenvalk, graspieper en kievit broeden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat broedende vogels in een straal van twee kilometer rondom de helivlucht ernstig verstoord worden door het geluid. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geluk wordt pech: voor duizenden euro's aan onnodige F1-tickets

Juridische blokkade voor nieuwe weg

Een ander vergunningsvraagstuk dat roet in de plannen van de gemeente en organisator kan gooien is die over een nieuw te bouwen weg. Vanwege onder meer de veiligheid is er een extra toegangsweg naar het circuit nodig.

Die zal alleen vlak bij beschermd natuurgebied komen. Vergunningsaanvragen voor bouwprojecten in de buurt van natuurgebieden liggen op dit moment onder een vergrootglas, sinds de Raad van State een streep heeft gezet door regels over de uitstoot van stikstof

De vergunning om deze weg te mogen bouwen moet nog worden ingediend. Al eerder liet natuurbeschermingsorganisatie Natuur & Milieu Federatie Noord-Holland aan RTL Z weten dat het naar de rechter stapt om de weg te blokkeren

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Milieuclubs kunnen het circuit Zandvoort nog knap lastig maken bij rechter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore