Bij klein vergrijp

Minderjarigen hoeven de cel niet meer in, maar krijgen pittig gesprek

07 augustus 2019 04:46 Aangepast: 07 augustus 2019 09:14
Politiecellen Apeldoorn. Beeld © ANP

Minderjarigen die voor het eerst een winkeldiefstal of ander klein vergrijp plegen, hoeven niet meer in de cel. In plaats daarvan zullen ze door een agent stevig worden toegesproken.

Dat schrijft het AD. Een proef van de Politie Oost-Nederland boekte goede resultaten: van de 120 kinderen tussen de 12 en 18 jaar die in het afgelopen jaar streng zijn toegesproken, kwam tot nu toe niemand terug op het politiebureau. Daarom wordt die aanpak binnenkort overal in Nederland toegepast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Scholieren spelen eigen rechter

Traumatische ervaring

Een verblijf in de cel kan voor minderjarigen traumatisch zijn. Toch komen jonge delinquenten na een vergrijp nu altijd even achter de tralies terecht. Ze worden gefouilleerd en moeten in het cellencomplex soms de hele nacht wachten, totdat een advocaat hen bij kan staan in het verhoor.

Stevig gesprek

Projectleider Jeannette de Vries van de politie zegt tegen het AD blij te zijn met de nieuwe aanpak. "Agenten kunnen er ook slecht tegen dat kinderen urenlang huilend in de cel zitten omdat ze een blikje cola ofzo hebben gestolen. Dat klopt gewoon niet."

Daarom hebben agenten in Twente tegenwoordig een stevig gesprek met de jonge delinquenten, waarbij ook de ouders aanwezig zijn. Die aanpak wordt vanaf september ook in Overijssel en Gelderland ingevoerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shai had jarenlang jeugd-tbs: 'Ik wil nog altijd snel geld, maar nu op een goede manier'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore