'Ze krijgen ons niet klein'

Lesbisch stel mishandeld tijdens Pride: 'Voor ik het wist sloeg hij me op mijn kaak'

06 augustus 2019 20:59 Aangepast: 06 augustus 2019 21:11
Katya (links) kreeg klappen op haar neus en mond, Ana (rechts) werd op haar kaak geslagen. Beeld © Eigen foto

Ana liep tijdens het afgelopen Pride-weekend met haar vriendin Katya na een feestje terug naar huis, toen een scooter met twee jongens naast het stel kwam rijden. "Lekker zeg, mag ik meedoen?", vroeg één van hen. "Ik zei dat hij weg moest gaan, maar voor ik het wist sloeg hij me op mijn kaak en lag ik versuft op de grond."

Ana Camboim (26) is nog steeds een beetje in shock van wat hen afgelopen vrijdagnacht is overkomen, vertelt ze aan RTL Nieuws. "Het gebeurde allemaal heel snel. We kunnen ons niet meer herinneren of we hand in hand liepen toen hij ons aanviel. Toen hij mij had neergeslagen, zette hij Katya tegen een muur en sloeg haar op haar neus en mond."

Moeder geruststellen

Inmiddels gaat het ondanks wat pijn het naar eigen zeggen 'prima' met Ana en Katya, maar ze durfden de afgelopen dagen 's avonds niet meer naar buiten. "Heel jammer, want we hadden ons heel erg verheugd om naar de Canalparade te gaan kijken en daar te feesten."

Katya en Ana zijn expats die sinds vier jaar in Amsterdam wonen. "We hadden nooit verwacht dat dit hier, in het vrije en liberale Amsterdam zou kunnen gebeuren." Katya komt uit Kazachstan en Ana uit Brazilië. "Mijn familie thuis is heel erg geschrokken. Op de foto die nu overal rondgaat zie je me een beetje lachen, dat deed ik om mijn moeder gerust te stellen."

Ana en Katya lachen en steken een duim op om hun familie gerust te stellen. Ana en Katya lachen en steken een duim op om hun familie gerust te stellen.

Jonge dader

Ana en Katya hebben aangifte gedaan van mishandeling. "We werden heel goed ontvangen door de politie, die ons meteen doorverwees naar een speciale afdeling die zich bezighoudt met geweld tegen lhbt-ers, Roze in Blauw." De politie bevestigt aan RTL Nieuws dat ze de zaak onderzoeken.

Het is de vraag of de daders ooit gepakt worden. "Er hingen daar weinig camera's en we hebben het kenteken van de scooter niet gezien. Het enige wat ik me herinner is dat degene die ons aanviel een witte jonge jongen was, volgens mij niet ouder dan 22."

'Ze krijgen ons niet klein'

Toch vindt Ana het belangrijk dat ze aangifte heeft gedaan en wil ze nu graag haar verhaal doen. "Mensen moeten weten dat dit dus nog gewoon gebeurt, ook in een liberaal land als Nederland, in een vrije stad als Amsterdam. We zouden vrij moeten zijn om van diegene te houden van wie je houdt, maar er zijn ook hier dus mensen die het daar niet mee eens zijn."

Katya en Ana hebben gisteren en vandaag vanuit huis gewerkt. "Er is veel begrip van onze werkgever, en we krijgen van alle kanten een hart onder de riem gestoken. Dat is heel fijn om mee te maken." Maar morgen gaat het stel gewoon weer naar kantoor, en over een tijdje ook weer 's avonds op pad. "We laten ons niet tegenhouden, ze krijgen ons niet klein."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lesbisch stel uit Engeland vertelt over mishandeling: 'Ze zagen ons als seksobject'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore