Flink losgaan

Noodweer en modderstromen: vakantiegangers Zuid-Franrijk moeten oppassen

06 augustus 2019 15:18 Aangepast: 06 augustus 2019 22:53
Archieffoto Beeld © ANP

Heel veel regen, onweersbuien en zware windstoten. Het is duidelijke taal: het gaat de komende paar dagen spoken in Zuid-Frankrijk. Vakantiegangers moeten oppassen, want door alle regenbuien kunnen er 'dodelijke modderstromen' ontstaan.

Dat stelt meteoroloog Reinier van den Berg van Buienradar. De komende 48 uur kan er noodweer ontstaan in Zuid-Frankrijk, maar ook in Zwitserland, Oostenrijk, Zuid-Duitsland en Noord-Italië kan het flink losgaan.

'Elk jaar overlijden mensen door noodweer'

"Het is natuurlijk volstrekt normaal dat er in een Europese zomer een keer een flinke regenbui valt. Maar als je dan net met je tentje op de verkeerde plek staat, is dat niet leuk", zegt Van den Berg. Het kan zelfs levensgevaarlijk zijn. "Elk jaar komen er wel mensen om het leven door plotselinge wateroverlast in die gebieden. Je moet echt oppassen." 

In Italië kwamen door noodweer tien mensen om het leven

Dat kwam door overstromingen, modderstromen en omgevallen bomen

De komende uren kan er op sommige plekken wel 50 millimeter regen vallen. "Dat zijn vijf emmers water per vierkante meter. Als dat in een berggebied valt, moet al dat water door dezelfde beek worden afgevoerd naar beneden." 

Eén grote modderpoel

Staat je tentje langs zo'n beek, dan kan de grond onder je voeten veranderen in één grote modderpoel. "Dat gebeurde bij mijn zoon trouwens ook deze week. Hij staat op een camping in Schotland. Die zag binnen één  uur tijd het grasveld veranderen in een groot meer. De meeste campinggasten konden op tijd wegkomen, maar er staat nog steeds een auto middenin het meer die niet op tijd was weggehaald."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Waterhoos blaast tenten de lucht in op Italiaanse camping

Van den Berg adviseert Nederlanders die nu op vakantie zijn in het gebied om te controleren of hun slaapplek veilig is. "Staat je tentje langs een beek, verplaats hem dan naar een veiliger gebied. Onder bomen staan is ook niet verstandig, die kunnen gaan omvallen."

'Neem het serieus'

Van den Berg: "Neem het serieus. Negen van de tien keer gaat het gewoon goed, maar die ene keer kan het fout gaan en dan wil je niet met je gezin midden in de regen staan en nog proberen te redden wat er te redden valt. Noodweer in Midden-Europa kan gewoon echt venijnig zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Weer 'ns wat anders: temperaturen volgende week láger dan normaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore