Ga naar de inhoud
Forensisch onderzoek

Nieuw onderzoek naar doodsoorzaak Dascha Graafsma

Dascha Graafsma

De doodsoorzaak van Dascha Graafsma (16) wordt opnieuw onder de loep genomen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat besloten naar aanleiding van een particulier onderzoek naar haar dood. Dascha overleed in november 2015 toen zij tussen Hilversum en Hollandsche Rading onder een trein terechtkwam.

Er komt geen nieuw strafrechtelijk onderzoek, zegt het OM, omdat er nog altijd geen aanwijzingen zijn dat er sprake is van een misdrijf of betrokkenheid van anderen bij de aanrijding. Het gaat om een tweede forensisch onderzoek.

Second opinion

Bij de second opinion zal worden gekeken of Dascha stond of lag toen ze werd aangereden. Zowel het OM als het particulier onderzoeksteam concludeert dat het letsel bij Dascha past bij een aanrijding in staande positie, maar haar nabestaanden twijfelen nog. "Die twijfel willen we wegnemen", zegt een woordvoerster van het OM.

Experts van een andere politie-eenheid dan de eenheid die het eerste onderzoek deed, gaan het onderzoek uitvoeren. Zij zullen hun bevindingen voorleggen aan verschillende officieren van justitie, die gaan bekijken of het nodig is om het onderzoek te heropenen.

Vader
Lees ook:
Vader omgekomen Dascha (16) verlaat politiebureau na drie nachten

Vermoedelijk zelfmoord

In april overhandigden nabestaanden van Dascha een rapport van een particulier onderzoeksteam aan de politie. Het OM heeft dat bestudeerd en voerde in juni nog een gesprek met de indieners.

Het meisje uit Hollandsche Rading verongelukte nadat ze enkele uren vermist was na een avondje stappen met vriendinnen. Het OM constateerde eerder dat het meisje vermoedelijk zelfmoord heeft gepleegd. De familie geloofde dat niet en verweet politie en OM dat ze het onderzoek niet goed hadden uitgevoerd. Volgens het OM is er terecht op een aantal onvolkomenheden gewezen, maar veranderde dat niets aan de eindconclusie. 

Vader
Lees ook:
Vader Dascha: 'Haar dood voelt nog elke dag als open wond'