Ga naar de inhoud
Verkeersveiligheid

Rijden zonder gordel: 'stoer', 'comfortabel' en vooral schokkend en gevaarlijk

Autogordels worden over het algemeen veel gedragen. Beeld © ANP

Automobilisten die betrokken waren bij dodelijke ongevallen op snelwegen droegen opvallend vaak geen veiligheidsgordel. Dat blijkt uit een analyse van een aantal dodelijke auto-ongelukken uit 2017. Dat een gordel levensreddend kan zijn, is bekend. Waarom rijden mensen dan nog steeds zonder gordel?

Uit onderzoek uit 2010 blijkt dat heel veel Nederlanders gewoon de verplichte gordel dragen als ze in de auto zitten, zo'n 97 procent. Hoogleraar transport Bert van Wee heeft geen reden om aan te nemen dat dat percentage de laatste jaren is teruggelopen.

Veiligheidswinst

De verkeersveiligheid neemt erg toe door het dragen van de verplichte autoriem, zegt Van Wee. "De kans dat iemand sterft tijdens een auto-ongeluk daalt door het dragen van een gordel met 40 procent." 

Voor iedereen die in de auto zit is het enorm veel veiliger als je een gordel draagt. Wel zit de grootste veiligheidswinst voorin. "Het veiligheidsvoordeel van het dragen van een gordel op de bestuurdersstoel of de bijrijdersstoel is hoger dan als je achterin een gordel draagt. Het risico op omkomen bij een auto-ongeluk is ook hoger voorin de auto dan achterin."

Kleine stukjes rijden

Dat blijkt ook uit de cijfers van het SWOV, die 63 dodelijk verkeersongevallen uit 2017 analyseerde. Van de 18 doden die geen gordel droegen, zaten 12 voorin en 6 achterin. In totaal kwamen er in 2017 613 mensen om in het verkeer.

Volgens Van Wee rijden niet-dragers van een gordel vaak kleine afstanden, zoals taxichauffeurs.

Ontheffing voor het dragen van een gordel

De Wegenwet uit 1994 stelt dat er ontheffingen kunnen worden verleend op de verplichting om een gordel te dragen. Dat gebeurt alleen op zeer strenge voorwaarden. In de volgende gevallen kan er een ontheffing worden verleend:

  • Claustrofobie, maar alleen als er al behandelingen zijn ondergaan
  • Overgewicht, en alleen als een aanpassingsbedrijf de gordels niet aan het postuur hebben kunnen aanpassen
  • Tijdelijke ontheffing na een operatie, die moet wel maximaal zes maanden geleden hebben plaatsgevonden
Bestuurders
Lees ook:
Bestuurders te vaak zonder gordel: zeker 18 doden bij ongelukken

Schokkend en kwalijk

Verkeersdeskundige Gerard Tertoolen schrikt van de nieuwe cijfers. "Het is schokkend en kwalijk. Een belangrijke reden dat mensen geen gordel dragen is omdat ze het gevaar daarvan onderschatten en hun eigen rijkunst overschatten. Bij jongere rijders is er ook wel sprake van groepsdruk om het niet te dragen. Dat zou stoer zijn."

Een andere reden is het ongemak van een gordel, zegt Tertoolen. "Sommige mensen vinden het niet lekker zitten en negeren dan de risico's."

Gordelverklikker

De verkeersexpert onderstreept wel dat de meeste mensen de gordel wel dragen. "Voor de meeste mensen is het een automatisme. Daarnaast helpt de gordelverklikker daarbij."

Met die gordelverklikker is nog wel iets opmerkelijks, merkt Tertoolen op. "De stalen gordeluiteinden, de gespen, worden ook los verkocht. Die kan je er in klikken waardoor je verklikker denkt dat je de gordel draagt. Geen idee waarom mensen dat zouden kopen."

Extra
Lees ook:
Extra politiecontrole op autogordel