Nederlandse zomer

Weer 'ns wat anders: temperaturen volgende week láger dan normaal

05 augustus 2019 18:02 Aangepast: 05 augustus 2019 18:17
Dreigende wolkenlucht boven het Brabantse Made. Beeld © Buienradar

De kans is klein dat we deze maand nog de 30 graden gaan aantikken. Volgens weerman Maurice Middendorp van Buienradar zal de maximumtemperatuur de komende twee weken rond de 20 tot 25 graden blijven schommelen.

Vorige maand kwamen we nog twee keer boven de 40 graden uit, de komende weken wordt het typisch Nederlands zomerweer met temperaturen net boven de 20 graden. "Het wordt iets minder warm dan we gewend zijn", zegt de meteoroloog. 

Eerst nog even deze week. Morgen laat de zon zich af en toe zien en blijft het vrijwel overal droog, alleen in Zuid-Limburg is er kans op buien. De temperatuur loopt op naar een graad of 21 op de Wadden tot 25 graden in het oosten. 

Zaterdag 25 graden

Woensdag, donderdag en vrijdag ongeveer hetzelfde beeld. Dan kunnen ook nog onweersbuien voorkomen. Vrijdag en zaterdag wordt het nog even warm met 25 graden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In de hele wereld was het nog nooit zo warm als in juli

Vanaf maandag is de kans groot op wisselvallig weer en lagere temperaturen. "We krijgen verschillende lagedrukgebieden op bezoek", zegt Maurice Middendorp. De maximumtemperaturen liggen waarschijnlijk een keer ónder het gemiddelde: telkens zo'n 21 graden. "Voor wat we gewend zijn is dat fris, klimatologisch is dat heel normaal."

Zit er nog 30 graden aan te komen? "Hogere temperaturen kan ik uitsluiten", zegt Middendorp. "In ieder geval de komende twee weken. In de maand september zou het nog kunnen."

Wat is de normale temperatuur?

De 'normale' temperatuur wordt berekend over een tijdperk van 30 jaar. Momenteel gebruiken we de normalen van 1981 tot en met 2010. Als je spreekt van 'normale temperatuur voor de tijd van het jaar', dan zeg je dus: 'normale temperatuur als je het vergelijkt met de jaren 1981 tot 2010'.

In 2021 komen er nieuwe normale waarden. Deze worden dan weer berekend door de gemiddelde waarden van 1991 tot en met 2020 te berekenen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore