Zittenblijvers

Zomerschool was ooit razend populair, maar nu daalt het aantal plekken

03 augustus 2019 09:08 Aangepast: 03 augustus 2019 09:09
Beeld © ANP

Extra lessen in de zomer, om te voorkomen dat je kind blijft zitten? Dat kan op steeds minder middelbare scholen. Het aantal 'zomerscholen' daalt snel.

Dat blijkt uit cijfers van de VO-raad, waarover het AD schrijft. In de zomer van 2017 waren er op 147 plekken bijspijkerlessen, daar zijn er nog maar 84 van over. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwoegen op zomerschool: 'Ik moet wel, als ik over wil gaan'

Dankzij de zomerschoool kunnen leerlingen die eigenlijk zouden blijven zitten, toch naar het volgende leerjaar. Als de leerling op een enkel vak dreigt te zakken, kan bijles helpen. En uit onderzoek blijkt dat ook echt zo te zijn: bij maar liefst 88 procent zelfs.

Meer lentescholen

Het verdwijnen van de zomerscholen betekent niet het einde aan bijspijkercursussen. Er zijn juist veel 'lentescholen' bijgekomen, meldt het AD. Toch zijn die volgens deskundigen minder effectief. De zomerschool is echt de laatste kans en dat motiveert leerlingen meer.

De VO-raad benadrukt wel dat een direct verband tussen het verdwijnen van zomerscholen en meer zittenblijvers lastig aan te tonen is. Scholen doen van alles om zittenblijven te voorkomen, dus het is moeilijk te meten wat uiteindelijk hielp.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore