Uit de kast

Coming-out spannend? Bij Daria ging het soepel (met dank aan haar moeder)

02 augustus 2019 18:39 Aangepast: 28 juli 2020 14:47
Daria Foppen: "Mijn coming-out ging heel makkelijk." Beeld © Facebook

"Maar dat wist ik toch allang, schat?" Uit de kast komen bij je ouders, na jaren met een geheim te hebben rondgelopen, en dan precies deze reactie krijgen. Het komt vaak voor. Moeten ouders hun kinderen in dit soort situaties niet wat meer uit de kast 'helpen', of juist wachten tot die er zelf over begint?

Die vraag werd onlangs gesteld in een groep op Facebook. De meeste reageerders vinden het prettig als ouders er – subtiel of minder subtiel – al eens wat opmerkingen over maken. "Het is fijn om erachter te komen dat je ouders het helemaal niet zo erg vinden als jij altijd gedacht had", is één van de reacties.

Daria Foppen (21) kreeg een 'subtiel zetje' van haar moeder, zegt ze. "De coming-out is daarom heel makkelijk gegaan bij mij." Ze was 17 en al een tijdje bezig met daten. "Zowel mannen als vrouwen. Ik zat nog in mijn experimentele fase en ik had er nog nooit één woord over gewisseld thuis. Niet dat het niet mocht, ik wist dat het oké was, maar ik wilde het eerst voor mijzelf nog uitzoeken allemaal."

'Jongen of meisje?'

Op een gegeven moment wilde ze het er thuis best over hebben. Maar ze vond dat nog best wel een stap. Gelukkig hielp haar moeder een handje. "Ik zei tegen mijn moeder dat ik een date had gehad en dat het wel leuk was. Toen vroeg ze opeens: was het met een jongen of een meisje? Toen moest ik lachen, en dacht: oké, ik vertel het gewoon."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Homorechten wereldwijd: hoe staat het er eigenlijk voor?

De coming-out van Daria ging dus lekker soepeltjes. Maar zo gaat het lang niet altijd. Als kinderen het moeilijk vinden, dan komt dat meestal doordat thuis weinig gesproken wordt over dit soort zaken, vertelt psycholoog Najla Edriouch. Seksuele voorlichting, daar draait het om.

Zo wordt het normaal

"Als je seksuele voorlichting geeft, wat lang niet alle ouders doen, dan zou je homoseksualiteit en biseksualiteit net zo vanzelfsprekend moeten brengen als heteroseksualiteit. Dus als je het hebt over een man-vrouwrelatie, dan kun je ook benoemen dat het mogelijk is dat mannen op mannen vallen, of vrouwen op vrouwen, of op allebei."

Als ouder creëer je op deze manier een situatie waarin homoseksualiteit normaal wordt gevonden, zegt ze. "Dan is het niet zo dat het kind denkt: ik ben anders."

Als je doorhebt dat je kind op hetzelfde geslacht valt en met dat geheim worstelt, dan kun je dat best bespreekbaar maken. Het hangt er wel een beetje vanaf hoe je er dan vervolgens over begint. "Als jij gewend bent alles met humor te bespreken en je weet dat je kind dat prettig vindt, is dat een manier", zegt ze. Maar wat altijd kan, is het kind laten weten: wat het ook wordt, ik ben er oké mee, zegt de psychologe.

Moederinstinct

Daria heeft haar coming-out als heel fijn ervaren. Ze vroeg aan haar moeder hoe ze dat nou opeens wist, dat ze op een vrouw viel. Moederinstinct, was het antwoord. "Mijn vader had nooit iets gedacht. Hij zei: o, nou, prima."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brian durfde niet uit de kast te komen bij zijn team: 'Voetbal en homoseksualiteit gaan slecht samen'

Seksuele voorlichting, daar is bij Daria thuis 'zeker weleens over gesproken'. In die zin hebben haar ouders het dus aangepakt zoals psycholoog Najla Edriouch adviseert. "Vooral met mijn moeder, daar heb ik best wel een sterke band mee. Dan zaten we samen voor een serie te kijken waar twee mannen of twee vrouwen in een relatie hadden. Dan zei mijn moeder: 'Kijk, die zijn samen, dat kan ook'. Ja dat weet ik, zei ik dan."

Daria herinnert zich hoe mensen tegen haar zeiden: wanneer kom je nou eens met een leuke man thuis? Daria: "Dat kan heel moeilijk zijn. Als je zoiets dan tóch vraagt: voeg er dan ook toe: '...óf een vrouw'. Dat moet je er altijd bij zeggen. Dan weet je: óf ze hebben een voorgevoel, óf het maakt ze niet zoveel uit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore