Zondaginterview

Mes op zijn keel omdat hij homo is, maar meester Peter knokte terug: 'Later was er applaus in de klas'

04 augustus 2019 08:09 Aangepast: 05 augustus 2019 07:32
Peter van Maaren voor het buurthuis waar hij elke vrijdag techniek geeft aan Marokkaans-Nederlandse jongeren. Beeld © RTL Nieuws

'Zemmel, mariku, pidar!' Peter van Maaren (62) kent het woord 'homo' inmiddels in tien talen. Als leraar maakte hij homoseksualiteit bespreekbaar. Voor die zendingsdrang betaalt hij soms een hoge prijs. "Meester, ik kan u nu doodschieten." Nu is hij geen leraar meer, maar daarmee is zijn missie niet ten einde. Integendeel.

Wie bij Peter op de bel drukt, hoort een vrolijk 'I wish you a merry Christmas'. Zijn woonkamer staat vol religieuze beelden, verschillende kerststallen, een geplakte kerstboom van folie hangt aan de muur. "Dit is niks, met Kerst versier ik de boel pas echt."

Peter doet aan Kerst en de ramadan, gaat naar de moskee en de kerk. Hij heeft de Koran vijf keer gelezen, maar kent ook de bijbel uit zijn hoofd. Hij is gelovig, van huis uit rooms-katholiek, maar wil geen geloof aanhangen waar homoseksualiteit wordt bespot. Dus gelooft hij in een algemene God en gaat hij naar verschillende geloofshuizen.

Peter met zijn tweelingbroer. Peter met zijn tweelingbroer.

Bespuugd en getreiterd

Buurtbewoners moesten even wennen aan de kleurrijke ex-leraar; zijn snor krult bij de uiteindes omhoog, in zijn linkeroor zit een oorbel. De eerste drie jaar is hij uitgescholden, bespuugd en getreiterd door voornamelijk islamitische buurtjongeren. "Ik was het zat en ben de moskee om de hoek binnengelopen. Nadat ik met verschillende vaders had gepraat, was het getreiter binnen vijf minuten opgelost." 

De weerstand komt volgens Peter van twee kanten. "De homo's uit mijn omgeving snappen niet dat ik met de Marokkaanse jongens die me net hebben uitgescholden het gesprek aanga. Bij die jongeren is er juist veel weerstand tegen homoseksuelen. Dat roddelen bevestigt alleen maar de vooroordelen. Ik ga met allebei in gesprek om meer begrip te krijgen."

"Tijdens de gay pride in Bratislava in 2012 werden rookbommen gegooid. Ik heb in het leger gezeten en gecheckt of ze niet schadelijk waren." "Tijdens de gay pride in Bratislava in 2012 werden rookbommen gegooid. Ik heb in het leger gezeten en gecheckt of ze niet schadelijk waren."

'Niet de makkelijkste leerlingen'

Jarenlang was Peter leraar op een deeltijdopleiding voor detailhandel. Van de directie mocht hij niet openlijk homo zijn. Maar het gonsde al maanden door de gangen: 'Die Peter is een zemmel', straattaal voor homo. "Het waren niet de makkelijkste leerlingen. 'Deze les is haram, zeiden ze dan, het voldeed niet aan de islamitische eisen. De meubels vlogen weleens door het klaslokaal."

Peter was vastberaden de jongeren wat bij te brengen, ook al was dat niet altijd makkelijk. Een keer kreeg hij een mes op zijn keel. "Mooie stiletto, doe maar terug in je broekzak en ga zitten." En één keer een pistool tegen zijn slaap. "'Meester, ik kan u nu doodschieten,' zei die gozer. De leerlingen aan mijn tafel waren bang. Ik bleef kalm en zei: 'Het is geen echte.' Toen hij wilde laten zien dat het wel zo was, kon ik het pistool afpakken. Ik bracht het naar de lerarenkamer, de jongen liep vloekend achter me aan. 'Je blijft bij de drempel wachten', zei ik streng. Gezag en autoriteit helpt bij deze jongeren."

'Aan het einde van de les kreeg ik applaus'

Na een maand was Peter het spugen, de opmerkingen en het verbale geweld tijdens de lessen beu. Hij ging op de rand van het bureau zitten en zei: 'Het klopt, ik ben homoseksueel.' Daarna vertelde ik over seksualiteit, homo zijn, verliefd zijn, het geloof. Natuurlijk stuitte dat op weerstand. Ze waren het niet gewend dat een leraar zo open was en dat ze alle vragen mochten stellen."

Peter staat rechtsonder op de klassenfoto. "De directeur wilde deze foto niet ophangen omdat een leerling me een kus geeft, ik zag het als teken van volledige acceptatie." Peter staat rechtsonder op de klassenfoto. "De directeur wilde deze foto niet ophangen omdat een leerling me een kus geeft, ik zag het als teken van volledige acceptatie."

Als hij van de brutaalste gozer nog eens te horen krijgt dat homo zijn haram is, houdt hij hem een spiegel voor. "Wie is hier haram? Je drinkt alcohol, bent onbeleefd. WAllah! zei ik, een Arabische uitdrukking die 'Ik zweer bij God' betekent en die een gelofte benadrukt. Daar had de jongen niet van terug. Het was een eerlijk gesprek met alle leerlingen en aan het einde van die les kreeg ik applaus."

Experimenteren met verliefdheid

Peter wil zichzelf niet alleen veilig voelen in de klas, hij wil die veiligheid ook voor zijn leerlingen. "Dat bereik ik door eerlijk te zijn en met mijn hart te praten. Ik ga juist het gesprek aan. Jongeren die ook deze gevoelens hebben, hoeven echt niet bij mij uit de kast te komen, ze moeten zich wel veilig voelen."

Na een flinke burn-out stopt hij met lessen op de mbo-school voor detailhandel en begint hij met lessen in seksualiteit en diversiteit. Eerst nog als voorlichter bij COC, daarna voor zichzelf. "Ik wil dat leerlingen niet mee hoeven maken wat ik heb meegemaakt: het spugen, het schelden. Als je op school mag experimenteren met verliefdheid, dan is het een veilige school. Daar wil ik naar streven."

In 2004 schreef Peter het boek 'Mijn meester is een homo'. Het boek kwam in 2009 in het Engels uit en ligt in verschillende (universiteits)bibliotheken over de hele wereld. In 2004 schreef Peter het boek 'Mijn meester is een homo'. Het boek kwam in 2009 in het Engels uit en ligt in verschillende (universiteits)bibliotheken over de hele wereld.

Overwinning

In het trappenhuis fluisteren leerlingen hem weleens een verliefdheid of een probleem toe en soms vragen ze na een tijdje 'Meester, bent u nog steeds homo?' Ook in de wijk voelt Peter zich nu helemaal thuis. Wie met hem een rondje loopt, ziet dat iedereen hem kent en groet.

Elke vrijdag geeft hij in het buurtcentrum techniek aan de voornamelijk Marokkaans-Nederlandse jongeren uit de buurt. Het is een plek geworden waar in vrijheid gepraat wordt over verliefdheid, geheimen en seksualiteit. "De jongen die me drie jaar heeft uitgescholden, kwam laatst naast me staan in de moskee. Dat voelde als een grote overwinning."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore