Geen strafvervolging

Kraanbedrijf betaalt schikking van 175.000 euro voor ongeluk Alphen

02 augustus 2019 15:21 Aangepast: 02 augustus 2019 19:02
Beeld © ANP

Het kraanbedrijf Peinemann betaalt 175.000 euro voor het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn, waarbij in augustus 2015 een enorme ravage ontstond. Dat gebeurde toen twee hijskranen op pontons omvielen bij het plaatsen van het rijdek op de Koningin Julianabrug.

Peinemann was verantwoordelijk voor de aansturing van de werkzaamheden en heeft volgens het Openbaar Ministerie de Arbeidsomstandighedenwet overtreden. Door het transactievoorstel van het OM te accepteren, voorkomt het bedrijf een zaak voor de strafrechter.

Nieuw brugdeel

De hijskranen stonden op pontons in de Oude Rijn. Toen ze een nieuw brugdeel hesen, vielen ze om en kwamen ze op woningen aan de oever terecht. Achttien woningen werden onbewoonbaar. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Onderzoek door de inspectie SZW wees onder meer uit dat Peinemann heeft gewerkt zonder adequate stabiliteitsberekeningen en ballastplannen. Ook stonden de kranen te scheef. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft het ongeluk eveneens onderzocht.

Peinemann heeft direct de verantwoordelijkheid genomen en meegewerkt aan alle onderzoeken. Het bedrijf richtte daags na het ongeluk het Steunfonds Juliana op en heeft daar ruim 1,2 miljoen euro in gestopt, om de materiële schade zo snel mogelijk te herstellen. Ook heeft het vergoedingen verstrekt aan mensen die hun huis niet meer in konden.

Leergeld

Aan de hand van een intern onderzoek heeft Peinemann structurele maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Het bedrijf is tevreden met de afdoening door het OM. Het te betalen bedrag is 'schappelijk' , zegt bestuursvoorzitter Ad Kornet. "Wij zien dat als leergeld, want ondanks de verschrikking van het ongeluk zijn wij en de branche veel wijzer geworden en hebben talloze branchegenoten maatregelen genomen om soortgelijke incidenten te voorkomen."

Ook het OM vindt 175.000 euro een passende afdoening. "Als het bedrijf zou zijn gedagvaard, zou het OM op de rechtszitting eenzelfde eis hebben uitgesproken", zegt een woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kraanongeluk Alphen aan den Rijn onvermijdelijk door slechte voorbereiding

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore