Uit kinderwagen

Baby valt in Amersfoort tussen trein en perron

02 augustus 2019 16:21 Aangepast: 02 augustus 2019 16:50

Een baby is gisteren op het station Amersfoort uit een kinderwagen op de rails gevallen. Marian Noorthoek zag het met eigen ogen gebeuren: "Schrikken natuurlijk. Maar iedereen reageerde heel alert. Je moet er niet aan denken dat die trein weg zou rijden."

Noorthoek was gisteren een dagje winkelen in Amersfoort. Op het station wachtte ze op haar trein terug naar Woerden. Naast haar stond een vrouw met kinderwagen. Bij het instappen kreeg de vrouw hulp van een man. "Aan hun gebaren te zien, kenden ze elkaar niet maar vond de vrouw het fijn dat die man haar kwam helpen", zegt Marian.

'Dacht eerst aan pop'

Terwijl de man en de vrouw de kinderwagen in de trein probeerden te sjouwen, viel er opeens iets uit de kinderwagen. "Ik dacht eerst dat het een pop was. Daarna viel er nog een dekentje achteraan."

Maar het bleek geen pop, het bleek een baby. "Het kindje viel tussen de trein en het perron op de rails en begon gelukkig meteen hard te huilen. En de vrouw te gillen. Heel erg schrikken natuurlijk. De moeder bedacht zich geen moment en sprong op de rails, haar kind achterna."

Snel opgepakt

Onderwijl stond de trein op het punt van vertrek. "De vrouw pakte haar baby en legde het kindje op het perron. Ik heb het kindje snel opgepakt. Omstanders hebben daarna geholpen om de vrouw weer onder de trein vandaan op het perron te krijgen. Dat was nog niet zo makkelijk, het is best een afstand."

Andere omstanders informeerden intussen de conducteur dat de trein niet moest gaan rijden. "Omdat iedereen heel alert was, is het gelukkig allemaal goed afgelopen."

Hulpverleners voor nazorg

Toen ook de vrouw weer in veiligheid was, stonden er in no-time hulpverleners klaar. Voor de nazorg. De vrouw en de baby werden meegenomen voor controle, zegt Marian.

"Ik heb de vrouw verder niet meer gesproken en ben met de trein meegegaan. In de trein kwam er meteen NS-personeel naar ons toe om het er nog even goed over te hebben. De NS heeft goede nazorg geleverd."

Behoorlijk van streek

De NS heeft de vrouw, die niet goed Nederlands sprak, ook niet meer gesproken, laat een NS-woordvoerder weten. "We hebben wel haar postcode en gaan haar nog een brief sturen met de vraag of we nog iets voor haar kunnen betekenen. De vrouw en omstanders waren behoorlijk van streek."

Hoe de baby uit de kinderwagen kon vallen? Getuigen vermoeden dat het kind niet goed vast zat. "Het is heel erg schrikken, maar gelukkig komt dit echt bijna nooit voor", besluit de NS-woordvoerder.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Treinmachinisten en conducteurs willen niets weten van rookverbod op perrons

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore