Mishandeling en bedreiging

OM in hoger beroep tegen vrijspraak seksueel geweld in kazerne Schaarsbergen

02 augustus 2019 13:56 Aangepast: 02 augustus 2019 14:12
Archieffoto Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen het vonnis waarin vijf militairen eind juli werden vrijgesproken van misstanden op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. De mannen zouden zich stelselmatig hebben misdragen ten opzichte van drie collega's.

De vijf waren aangeklaagd voor mishandeling, bedreiging en aanranding. Dat zou zo'n zes jaar geleden hebben plaatsgevonden. De rechtbank in Arnhem achtte dat niet bewezen. Verklaringen in het strafdossier leverden volgens de rechter te veel 'onwaarschijnlijkheden en tegenstrijdigheden' op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Militairen vrijgesproken van seksueel geweld kazerne Schaarsbergen

Verjaring

Het OM is het niet eens met die vrijspraak. "De rechtbank heeft wél de overtuiging dat er strafbare feiten hebben plaatsgevonden, maar niet dat de vijf verdachten zich hieraan schuldig hebben gemaakt", schrijft het OM. Tijdens het hoger beroep wil het OM bewijzen dat dit wel het geval is.

Ook vecht het OM de beslissing van de rechtbank aan dat een deel van de feiten verjaard is. "Van verjaring is volgens het OM geen sprake, omdat de verjaringstermijn in de aanloop naar de zitting is opgeschort."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Militairen klagen over kazerne Schaarsbergen: 'Een armoedige bende'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`