Ga naar de inhoud
Duur maar veilig

Brandweer maakt zich zorgen om veiligheid in hoge woonflats

Brand in een wooncomplex in Nijmegen (archieffoto). Beeld © ANP

De brandveiligheid van hoogbouw staat te vaak onderaan de lijst van prioriteiten, met alle gevolgen van dien. Dat zegt de Haagse brandweercommandant Esther Lieben. Ze waarschuwt mensen die hoog wonen: "Mensen denken dat de brandweer mensen kan komen redden en de brand kan blussen. Maar de mogelijkheden zijn beperkt."

"Het gebouw zelf moet veilig zijn en branden voorkomen. Met incidentbestrijding kun je geen mensen redden", zegt Lieben. Hoogbouw en garages zijn sowieso problematisch, zegt Lieben. De vluchtweg is namelijk langer dan bij een gewoon rijtjeshuis. "Dan ben je in een paar seconden buiten", zegt Lieben. 

Grenfell Tower

En toch merkt Lieben dat er door projectontwikkelaars niet graag over brandveiligheid wordt gesproken. "Je ziet er niks van, maar het project wordt er wel duurder van", zegt Lieben. "Voor mensen die er geen idee bij hebben, die kunnen kijken naar de Grenfell Tower in Londen, twee jaar geleden."

Vooral als het gebouw hoger dan 30 meter is, ontstaan er risicovolle situaties als een pand niet brandveilig is. Een hoogwerker van de brandweer kan tot 30 meter komen. "Dat kan een alternatieve vluchtroute zijn, maar kan nooit een vervanging zijn." 

Net lager dan 70 meter

Brandveiligheidsadviseur Rolf Hamerlinck stelt dat veel ontwikkelaars gebouwen ontwerpen die net geen 70 meter zijn. Want: dan zijn er minder eisen aan de brandveiligheid. "Bij gebouwen boven de 70 meter worden juist heel veel maatregelen nemen. Dan loont het om ineens fors hoger te bouwen."

Volgens hem is het beter om een glijdende schaal in te voeren. Op die manier worden de eisen geleidelijk scherper, nu is 70 meter een harde grens. Toch zou Hamerlinck niet willen stellen dat hoogbouw veel minder brandveilig is. Het is volgens hem niet meteen heel zorgelijk. Maar: "Het vergt wel meer van de brandweer." 

Slecht ter been

Lieben drukt mensen ook op het hart dat ze zelfredzaam moeten zijn, mocht er brand uitbreken. "Ik maak me er best zorgen over dat mensen heel lang thuis blijven wonen en niet zelfredzaam zijn. Een veilige woonomgeving is hartstikke noodzakelijk."

Volgens Lieben kan het bij een brand in een hoog gebouw namelijk best lang duren voordat je geholpen kunt worden. "Dat kan zomaar anderhalf tot twee uur duren."