Ga naar de inhoud
Geluidsnorm overschreden

Klagende bewoonster legt Woerdense kerkklok zwijgen op

Archieffoto. Beeld © iStock

De kerkklok van de Bonaventurakerk in Woerden mag dan al meer dan een eeuw elke nacht slaan: daar komt nu een einde aan. Eén klagende bewoner legt de kerkklok 's nachts het zwijgen op.

Dat schrijft het AD vandaag.

Eén onbekende bewoner diende een klacht in over het 's nachts luiden van de kerkklokken. Daarom deed de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU) een geluidsmeting. Wat bleek: de klokken overschrijden het wettelijke maximum. Ze produceren 's nachts 70 decibel, terwijl maar 60 decibel is toegestaan.

Op
Lees ook:
Op hol geslagen kerkklok houdt mensen in Dronten uren wakker

Stil tussen 23.00 en 07.00

Daarom besloot het kerkbestuur van de Bonaventurakerk dat de kerkklokken 's nachts niet meer zullen luiden. Tussen 23.00 en 07.00 blijft het er nu stil.

De pastoor van de kerk, Huub Spaan, zegt teleurgesteld te zijn in het besluit. "Na 126 jaar mag de klok niet meer vertellen hoe laat het is." Er is nog onderzocht of de klokken anders afgesteld kunnen worden, zodat ze niet zo hard slaan. Maar dat bleek veel te duur.

Veel reacties

Er zijn veel reacties op het besluit van het kerkbestuur gekomen. Veel bewoners vinden dat de kerkklokken 's nachts gewoon moeten luiden. "Die persoon wist waar zij ging wonen. De kerk stond er al heel lang", laat een bewoner weten.